НОВИНИ

Одит установи злоупотреби за 200 000 лв. в болницата в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 21.02.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Финансови злоупотреби за 200 000 лева са открити при одит на онкоболницата в Благоевград. Информацията съобщи кметът Илко Стоянов, който още утре ще подаде писмен сигнал и до прокуратурата. По думите на кмета средствата са присвоени през последните две години от бившия вече финансов директор на лечебното заведение Георги Календерски.

Според данните на одиторите нарушенията започват през август 2019 година.

"Схемата и деянието са на елементарно ниво. Осчетоводено е плащане за лекарства, но вместо да бъдат платени за лекарства сумите, те са преведени по сметката на взаимоспомагателната каса, след което са изтеглени от един човек. Един и същи човек превежда парите, един и същи човек ги изтегля на касата", заяви Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

От взаимоспомагателната каса са изтеглени и парите на служителите в болницата. Към момента по сметката има налични едва 13,02 лева. Тепърва ще стане ясно колко точно са дължимите суми към доставчиците на лекарства. Само на една от фирмите онкоболницата вече дължи над 300 000 лв. за лекарства.

"Те не са били плащани. Това е проблемът! Хората ги доставят, което им прави чест, че онкоболницата продължава да съществува, въпреки че са натрупани задължения в тази посока", заяви Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

Бившият директор на онкоболницата д-р Георги Георгиев, който беше освободен преди няколко месеца, е изненадан от тези твърдения. Казва, че не знае нищо за схемата.

"Искам да се запозная с всичко това, тъй като за мен е изненада, пък и не вярвам и няма начин всичко това да се е случвало по този начин, както каза кмета. Някак не ми се струва обективно да не се плащат лекарства. Спокоен съм, нямам друго какво да кажа. Нямам някакви притеснения. Просто трябва да се запозная с всичко това", заяви д-р Георги Георгиев, бивш директор на болницата.

Георги Календерски е дългогодишен служител в онкоболницата, а преди три години, след смъртта на главния счетоводител, заема мястото му. Освободен е от работа преди седмица. Днес телефонът му беше изключен. Пълният одит в лечебното заведение ще продължи още около месец, а кметът смята, че ще излязат и други схеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики
Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики
Хебър съкруши Нефтохимик за трети пореден път през сезона
Хебър съкруши Нефтохимик за трети пореден път през сезона