НОВИНИ

Дори лек случай на COVID-19 може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:27, 21.02.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Дори лек случай на COVID-19 може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми за поне една година след диагнозата, показва ново проучване, публикувано в престижното списание "Нейчър". Прекаралите болестта по-тежко и с прием в болница са значително по-застрашени.

Увеличение на сърдечно-съдовите оплаквания след прекаран COVID-19, дори в лека форма, се забелязва вече и от лекарите у нас.

Всеки ден в кабинета в болница ИСУЛ идват пациенти, за да разберат какво се случва с тях. Това са предимно хора с хронични заболявания, но не само.

Д-р Зафира Михнева заболява от COVID-19 през август миналата година. Ваксинирана е и болестта протича леко. Месеци след като се е излекувала обаче се появяват проблеми с кръвното ѝ налягане.

"Напоследък не е така стабилно, макар и с препарати, с терапия и затова сега се опитвам да се налучка по подходяща терапия", казва д-р Михнева.

Пред кабинета на д-р Божидар Кръстев всеки ден има опашка от пациенти.

"Често ни търсят и месец след коронавирусна инфекция с оплаквания от продължаваща умора, задух, сърцебиене. Има данни, че се увеличават не само в нашата страна, и в редица други страни честотата на сърдечно съдовите усложнения. Все още обаче тези данни са въпрос на проучване", казва д-р Божидар Кръстев от Клиника по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна"-ИСУЛ.

Според американското изследване след боледуване от COVID-19 има данни за рязко увеличение на 20 сърдечно-съдови проблема през годината след заразяването. На всеки 1000 души в наблюдаваната група на преболедували COVID-19 е имало с 4-ма души повече прекарали инсулт в сравнение с групата на неболедувалите. Това според учените увеличава риска от инсулт с 52%.

Рискът от сърдечна недостатъчност нараства със 72% или 12 човека повече. Хората, които са били хоспитализирани, са били значително по-застрашени.

"Постковид усложненията се наблюдават общо взето при хронично болни, възрастни пациенти, с рискови фактори за това. Важното е, че когато те забележат нещо нетипично като задух да си направят един профилактичен преглед да се убедят, че действително нямат някакво подлежащо заболяване или усложнение", каза д-р Божидар Кръстев.

Млади пациенти с постковид оплаквания идват сравнително по-рядко, но ги има.

"Основно техните оплаквания са свързани със сърцебиене, повишено кръвно налягане, и често зад тях се крие една тревожност", казва д-р Кръстев.

Тъй като тежкото прекарване на ковид предизвиква много повече усложнения в бъдеще време, лекарите съветват всеки, който все още не е, да си постави ваксина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилиян Петров направи предложение относно новото правило за чужденците в българския футбол
Стилиян Петров направи предложение относно новото правило за чужденците в българския футбол
Джудистите ни възхитени от работата с новия мениджър
Джудистите ни възхитени от работата с новия мениджър