НОВИНИ

Одобриха средствата за управление на отпадъците в София за догодина

одобриха средствата управление отпадъците софия догодина
bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 16.12.2021
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

17% по-малко депониран отпадък в София спрямо миналата година. Постепенно се увеличава и процентът на обработените отпадъци, отчитат от Столичния общински съвет.

Общинският съвет прие план-сметката на Столична община за дейностите по събиране, извозване и обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2022 г.

Председателят на комисията по финанси Стефан Марков даде основания за одобрението на предложените средства.

"На първо място, искам да подчертая доброто общо изпълнение на текущата план-сметка – към края на септември се отчита изпълнение на 72% от планираните разходи, което показва, че тя е добра отправна точка за планиране и на новата план-сметка. Отчита се подобрена ефективност на инсталациите за третиране на отпадъците – увеличава се дела на обработените отпадъци и се намалява количеството депониран отпадък", коментира председателят на комисията по финанси Стефан Марков.

Положителна тенденция е намаляването на количеството депониран отпадък на депото за неопасни отпадъци със 7891 т. за деветмесечието спрямо миналата година (спад от 17%), което е показателно за по-ефективното управление на отпадъците, показват данните.

Какво е новото за 2022 г.:

- Разходите по план-сметката за 2022 г. са в размер на 237 693 202 лв., което е увеличение със 7,8% (17,3 млн. лв.) спрямо настоящата план-сметка. Повишаването на разходите е свързано с повишаване на качеството на услугите и дейностите, които се предоставят. Т.е. не е просто поскъпване на същите услуги, а се предвижда разширяване и подобряване на дейностите, за които се събира такса битови отпадъци от гражданите и фирмите. Същевременно са налице и някои обективни причини за увеличаване на разходите.

- Половината от допълнителните средства, а именно 8 100 000 лв. са предвидени за повишаване на чистотата на териториите за обществено ползване. С 38% се планира увеличаване на площите за миене с автоцистерна с маркуч до 132 194 дка. Увеличават се с 4% и площите, които ще бъдат измити с автоцистерна с дюзи. Част от увеличените средства са за зимно поддържане и лятно почистване на Южната дъга на Софийския околовръстен път, чийто габарит е увеличен спрямо миналата година.

- Също с над 8 млн. лв. се увеличават разходите, свързани с инсталациите за третиране и обезвреждане на отпадъците. Налице са и обективни предпоставки за планирането на по-високи, като например, увеличаването на цената на ел. енергията, а оттук и на разходите за оперативната дейност на завода за МБТ, които ще бъдат с 3,3 млн. лв. по-високи от тази година. В тази връзка с цел оптимизиране на енергийните разходи е предложен проект за изграждане на фотоволтаична система за нуждите на ОП СПТО (500 000 лв.). В завода се планира да бъдат третирани 410 000 т. смесени битови отпадъци.

- Минимално е увеличението на средствата за събиране и транспортиране на отпадъците – от 65 на 66,2 млн. лв., при положение, че се включват и допълнителни нови имоти, влезли в експлоатация през последната година към системата на сметосъбирането.

- Друга обективна причина за по-високи разходи са и по-високите отчисления по чл. 64 от ЗУО, които вече са 95 лв. за всеки депониран тон отпадък. Други инвестиционни предложения касаят изграждане на площадки за строителни и за едрогабаритни отпадъци (общо 600 000 лв.).

- Положителен момент е, че въпреки увеличението в разходите по план-сметката, не се предвижда увеличаване на размера на таксата за битови отпадъци, която се събира от столичани. Таксата остава в размер на 1,6% за жилищните имоти. В настоящата трудна икономическа обстановка, това е изключително важно и действително социално приемливия размер на таксата ще позволи и по-добрата събираемост на приходите от нея. Очакваните приходи от ТБО за 2022 възлизат на 237 млн. лв., което е с близо 9 млн. лв. повече спрямо предвидените за текущата година, които ще дойдат от подобряване на събираемостта на приходите от ТБО и включването на нови имоти към сметосъбиращата система.

Проектът на план-сметката за 2022 г. представлява реалистична и обективна прогноза, съобразена с изискуемия минимален обем дейности, с очакваните промени в обхвата на предлаганите услуги, която същевременно предлага и начини в рамките на ограничените бюджетни възможности да се подобряват и разширяват предоставяните услуги за да бъде столицата едно по-чисто и по-приятно място за живеене, съобщават от Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утвърдиха европейския образец на сертификата за бустерна доза
Утвърдиха европейския образец на сертификата за бустерна доза
МОН пенсионира 25 служители от централната администрация
МОН пенсионира 25 служители от централната администрация