НОВИНИ

ООН свиква среща за Афганистан на 13 септември в Женева

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:43, 04.09.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Разузнавателните служби на Съединените щати се опасяват, че терористични групировки могат да използват 20-ата годишнина от атентатите от 11 септември и последните събития в Афганистан за пропаганда и вербуване на нови членове. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш свиква международна среща за Афганистан на 13 септември. Талибаните обявиха, че са установили пълен контрол над страната.

Радикалното движение съобщи, че съпротивата в Афганистан е победена и че контролира цялата територия на страната.

"Слава на Бога, Панджшир е победен", коментира един от талибаните.

Лидер на антиталибанските сили в провинция Панджшир обаче заяви, че те не са се предали. Бившият вицепрезидент Амрула Салех призна, че ситуацията е трудна. Представител на съпротивата съобщава за 350 убити талибани, но не и за броя на жертвите от силите на Ахмад Масуд.

Цената да си жена в Афганистан

Вашингтон е в постоянен контакт с американците, останали в Афганистан.

"Продължаваме да поддържаме канали за комуникация с талибаните по въпроси, които са важни за нас, като започнем с ангажимента да се позволява на хора да напускат Афганистан, ако го искат", заяви държавният секретар на САЩ.

Антъни Блинкен заминава за Катар, където ще се срещне с лидерите на страната и с афганистански представители, но не и с талибани. Съединените щати подготвят места за 50 000 афганистански бежанци в осем военни бази в страната. В момента има подозрение, че 100 от тях, вече влезли в Америка, са във връзка с терористични групировки.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш свиква международна среща за Афганистан. Тя ще се проведе на 13 септември в Женева, на ниво министри. Форумът е посветен на хуманитарната подкрепа за страната.

Специално пред БНТ: Да останеш в Афганистан - разказите на двама учители от Кабул

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров: Победа срещу Литва ще ни вдъхне самочувствие
Ясен Петров: Победа срещу Литва ще ни вдъхне самочувствие
Трус от 5,1 по Рихтер разлюля Китай
Трус от 5,1 по Рихтер разлюля Китай