НОВИНИ

Цената да си жена в Афганистан

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:10, 03.09.2021
5914
Чете се за: 05:00 мин.
Общество
Слушай новината

За трудното решение да избягаш, в името на по-добър живот. За смелостта да останеш в родината си дори когато си заплашена да бъдеш лишена от всичко. За риска, който поемаш дори с появата си на улицата.

Това е историята на няколко жени, обединени от едно - всички те са от Афганистан и животът на всяка една от тях се преобръща след връщането на талибаните на власт.

Херат, Западен Афганистан. Датата е 2 септември. Група жени излизат на смел, граничещ с безразсъдството протест. Протестират срещу талибаните.

"През изминалите две седмици жените изчезнаха. Няма ги в университетите, няма ги по улиците. Скриха ни, забраниха ни. Борили сме се за правата си с години и няма сега да се откажем от тях", казва една от протестиращите.

От 14 август насам над страната е надвиснала сянката на мрачните времена от 1996 до 2001 г., когато талибаните бяха на власт, а жените бяха лишени от правото да учат, да работят и дори да напускат дома си без придружител мъж. Винаги покрити с бурка.

Бехеща Аргад доби слава като първата жена, направила интервю с талибански лидер. Два дни след завладяването на Кабул, техен представител влиза неканен в студиото й.

"Когато дойде се притесних, защото не се бях забулила така, както те смятат за правилно. Набързо огледах дали дрехите ми са достатъчно дълги и дали не се вижда част от тялото ми", казва Бехеща Аргад.

Поема дълбоко въздух и прави интервюто. То е част от пропагандната кампания на талибанските лидери, в което се чуват обещания за равенство на половете в страната. Чува се заявка, че няма да бъдат лишени от правото на образование и работа. Дни по-късно става ясно, че нищо от казаното не е било вярно. А животът на журналистката се превръща в кошмар.

На всички жени в страната е наредено да носят хиджаб. Забранява им се да се показват на екран. Забранява се изобщо да се споменава за превземането на властта. Арганд решава, че е време да избяга.

"За талибаните жената е нищо. За тях ти не си човек", казва тя.

Телевизионният ефир със седмици беше достъпен единствено за мъже. Докато неочаквано в четвъртък сутрин на екран се връща друга водеща - Ялда Али.

Да захвърли кариерата си, но да спаси живота си. Това е изборът на младата попзвезда Ариана Сайед. На 14 август получава телефонно обаждане, което според нея спасява живота ѝ. Препоръчват ѝ да се качи на първия самолет и да напусне страната.

"Винаги съм се борила за правата на жените и открито съм критикувала талибаните. Ето защо, когато те дойдоха, бях много уплашена,. Стоях на терминала на летището и се питах какво ли ще стане, ако някой от тях ме разпознае. Какво ли щяха да направят с мен и годеника ми... Трудно ми беше да тръгна, но знам, че сме късметлии, че сме живи. И само това има значение", казва тя.

Днес тя е в Съединените щати. Прекосила е Атлантическия океан на борда на препълнен с търсещи шанс за нов и по-добър живот жени.

Други - като Мейсара, отказват да напуснат страната си. Тя е лекар и не може да си представи да изостави пациентите си - "В началото бяхме много притеснени, но за щастие ни позволиха да продължим да лекуваме хората".

След идването на талибаните останахме у дома само за ден. След това ни се обадиха и ни казаха, че можем да се върнем на работа, казва медицинската сестра Нури.

Противоречиви послания отправят талибаните и медийната им политика е само един от примерите. Говорител на новото радикално правителство обяви, че в състава на кабинета няма да има жени. Той все пак допълни, че те ще могат да работят в министерства или в съдебната система, например, но като помощници.

Светът следи отблизо развитието на ситуацията в Афганистан и най-вече каква ще е съдбата на жените, които поради нежелание или невъзможност да напуснат, сега ще живеят по правилата на шериата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посрещнахме сребърните ни медалисти по волейбол. Те: Горди сме!
Посрещнахме сребърните ни медалисти по волейбол. Те: Горди сме!
Отново нерегламентирано сметище в Самоков
Отново нерегламентирано сметище в Самоков