НОВИНИ

Опасен тайфун налага разместване на графика на Токио 2020

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:00, 27.07.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

В Азия сезонът на тайфуните е в разгара си. Проливни дъждове и ураганен вятър вече няколко дни бушуват в различни части на континента. Стихията стана причина за отлагане на няколко състезания от Токио 2020, а, ако очакванията окото на бурята да връхлети японската столица утре се оправдаят, то Игрите вероятно отново ще трябва да променят графика си.

Вятър със скорост 108 км/ч, гръмотевични бури и проливни дъждове - тайфунът Непатрак до часове ще връхлети Токио. Стихията вече премина през префектурите Фукушима, Мияги и Ивате. Местни жители са евакуирани, издадено е предупреждение за свлачища и наводнения.

Когато в сряда сутринта бурята достигне остров Хоншу и Токио, според метеоролозите, вълните ще достигат между 6 и 8 метра, а стоенето в близост до бреговете на Тихия океан, е крайно непрепоръчително.

Заради прогнозата за времето, организаторите още преди дни изместиха планираните за вчера състезания по гребане, които се проведоха през уикенда.

"Ако прогнозата се оправдае и тропическата буря или както ние ги наричаме тук - тайфунът запази посоката си, то тя ще достигне до нас утре сутрин. Има няколко състезания, които вероятно ще се наложи да бъдат насрочени за друг ден, но като цяло се движим по график", заяви Маса Такая, говорител на Токио 2020.

"Голяма част от съоръженията се намират близо до морето. Хубавото е, че повечето са построени на високо и е малко вероятно да бъдат наводнени. Но спортове, като плажен волейбол и триатлон, ще трябва да бъдат отложени, докато отмине бурята", допълни климатологът Нобоюки Цучия.

Капризите на времето засегнаха и Китай - внезапно извила се пясъчна буря за секунди покри цял един град в покрайнините на пустинята Гоби.

Жълтият облак се издигаше на височина 100 метра, а видимостта беше намалена под 5 метра.

Временно беше ограничено движението на автомобили, а хората бяха призовани да не напускат домовете си. Продължават и унищожителните наводнения в страната, броят на жертвите надхвърли 70.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар пламна на сметището за битови отпадъци край Асеновград (СНИМКИ)
Пожар пламна на сметището за битови отпадъци край Асеновград (СНИМКИ)
Има ли забрана за шатри на плаж Смокиня?
Има ли забрана за шатри на плаж Смокиня?