НОВИНИ

Безопасни ли са асансьорите в обществените и жилищните сгради у нас?

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 20.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

70% от асансьорите в жилищните сгради у нас са опасни и част от тях трябва да бъдат спрени. Това показват данните на Българската асансьорна асоциация. С много висок риск са и асансьорите в обществените сгради, където ежедневно се използват от стотици хора.

Претоварване, липса на техническа проверка и амортизация. Това са сред най-честите причини за проблеми в асансьорите. Според експертите, най-безопасната мярка е контролът.

"Те минават специална комисия, която ги проверява един път в годината минава инспектор, а пък фирмата поддържаща асансьорите минава поне веднъж месечно"", каза Григор Къшов - главен директор в ГД "Технически надзор".

Ако все пак обаче се случи да заседнем в асансьор, правилните стъпки са да повикаме техническа помощ и да я изчакаме на място. В случай, че правим опити да се евакуираме сами рискуваме и нашия живот и този на асансьорните техници.

"Искам да ги призова – изчакайте, не бързайте, звъннете на аварийният телефон, по закон е един час. Няма никаква опасност докато стоите и чакате вътре в асансьора. Поради неспазване на трудовата дисциплина, са инциденти с асансьорни техници, които не спазват трудовите си задължения", заяви Къшов.

Според специалистите, новите асансьори отговарят на европейските изисквания и имат гаранция от поне 5 години. При по-старите, най-работещият метод за сигурност си остава контролът и честите проверки от специалисти.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков от Благоевград

Гледайте повече от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матей Казийски с 21 точки при 12-ата победа на Тренто в италианската Суперлига
Матей Казийски с 21 точки при 12-ата победа на Тренто в италианската Суперлига
Защо Столична община се отказа от проекта за изграждане на завод за изгаряне на RDF гориво?
Защо Столична община се отказа от проекта за изграждане на завод за изгаряне на RDF гориво?