НОВИНИ

"Опасните селфита" вече са демоде. Как да изпъкнеш без да рискуваш живота си?

Лесният път към славата няма как да ни донесе развитие - само безсмислено трупане на лайкове и бързо внимание!

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:46, 29.09.2020
Чете се за: 02:59 мин.
Истории
опасните селфита вече демоде изпъкнеш без рискуваш живота

Васил Тучков е творчески директор на интернационална криейтив агенция и преподавател по Вайръл реклама и маркетинг в SoftUni Digital. Според него така наречените "опасни селфита" вече започват да се изтъркват.

"Ако преди няколко години едно опасно селфи събираше милиони лайкове и впечатляваше, сега ако висиш на една ръка от висока сграда, ще събереш само няколко хиляди", разказва Васил Тучков, който е снимал десетки екстремни видеа.

Причината е в пренасищането на мрежата с еднотипно съдържание и т.нар. "snowball effect", когато след едно успешно екстремно видео или селфи се появяват стотици подобни, съответно с по-малко гледания и лайкове. Нещо като фалшификати на оригиналните видеа.

"Опасните селфита" не винаги изискват можене, за разлика от екстремните спортове. Просто всеки, който е достатъчно безразсъден и смел, може да се изкатери на кран, мост, военна база, влак или атомна централа и да се снима, но въпросът е дали рискът си заслужава", казва Васил Тучков.

Заради голямата популярност на екстремните селфита в последното десетилетие нивото на изпълняващите пада все по-драстично, обяснява още Васил и допълва:

"Едно от първите момчета в България, който започна да прави опасни каскади преди да започне да се снима, можеше да направи 20 набирания и няколко на една ръка, сега виждаме на клипчетата хора, които не могат да направят и три набирания и висят от сгради, често с фатален край".

"Опасните селфита" при момчетата са еквивалент на разголените снимки при момичетата - така наречените кифленски снимки. И в двата случая става дума за лесен начин за изпъкване.

Децата и подрастващите в интернет често създават свой аватар-идеология, казва детският психолог Валентин Стоилов.

"Ако нямаш последователи, значи не съществуваш! Така разсъждават младежите, зависими от социалните мрежи", категоричен е Стоилов.

Георги Кирилов е клиничен психолог и терапевт. Той също смята, че в интернет често създаваме героичен и изкуствен образ на себе си. Поемаме излишни рискове, без да осъзнаваме, че всъщност се съмняваме в собствената си стойност! Става дума за липса на осъзнатост, качества и липса на мисъл за последствията.

Методите за привличането на внимание, жаждата за изпъкване над масата и нуждата от доказване в днешно време стават все по-агресивни.

"Причината е ясна - това е ненаситната ламя, наречена интернет", казва Валентин Стоилов.

"Днешното поколение е свикнало всичко да става бързо, с един клик, затова искат и славата да дойде бързо, а за нея да няма никаква подготовка. Бързата подготовка обаче ще доведе само до бързо внимание и едни лайкове, които нито ще ти създадат условия за добро бъдеще, нито ще ти помогнат да създадеш нещо продуктивно и полезно", казва Васил Тучков.

Според детския психолог Валентин Стоилов става дума и за недооценяване на действителността. Съвременният родител също има своето участие в изборите на тийнейджъра, поставяйки го да се развива в условия на свръхпротективна грижа.

"Така младежът без да знае се вкарва в ситуация, която може да коства живота му. Навършвайки 18, той вече не е обект на контрол и смята, че може да върши каквото си поиска", убеден е Валентин Стоилов.

Момчетата най-често искат да докажат колко са безстрашни. Валентин дава пример с ужасите, които бяха по-модерни при предното поколение и беше въпрос на смелост да гледаш най-страшните, сега нуждата от доказване е през Фейсбук.

"Младите често се мислят за супергерои, на които ще им се размине, вина имат и екшън филмите, които винаги завършват щастливо", казва Стоилов.

Валентин съветва родителите да разговарят с децата си, а не просто да ги наставляват, защото както ние, така и те за първи път се сблъскваме с този дигитален свят. Свят, в който залитането може да е фатално.

"Вземете децата си на погребение, запознайте ги с приятел, оцелял от катастрофа, покажете им реалния свят и реалните опасности", казва Стоилов.

Заслужава ли си да платиш с живота си за нещо, което дори не е толкова актуално, се пита Васил и съветва младите да измислят нещо по-интересно, като например забавна скрита камера, изкуство, кауза. Нещо, което да остави позитивен отпечатък.

"Можеш да изпъкнеш и без да си рискуваш живота! Избирайки лесния път, ти няма да оставиш отпечатък", казва Васил.

Успешният създател на десетки "вайръл" клипчета в интернет и не само, съветва родителите да не забраняват на децата си, защото забраненото става привлекателно, а да потърсят професионални школи за екстремни спортове.

Според него само фактът, че тези снимки се наричат опасни, привличат още повече последователи. Заради вдигането на летвата и търсенето на все по-опасни места, младите намират лесен начин да изпъкнат, а селфитата и клипчетата стават все по-безсмислено рисковани.

Разбира се, има и научно обяснение за пристрастяването към този начин на живот.

Психологът Георги Кирилов обяснява, че това са адреналинът, ендорфините и допаминът.

"Първо, когато се почувстваме застрашени, усещаме прилива на адреналин от това, че животът ни е застрашен. След това, след като рискът е отминал, усещаме и увеличаването на ендорфините и допамините от радостта, че всичко е минало успешно. Лайковете са допълнителната награда! Повториш ли го няколко пъти, можеш да развиеш и зависимост", казва Кирилов.

И все пак можем ли да се различаваме от масата без да търсим кратковременни сензации, без постоянно да се снимаме, показваме и доказваме по примитивен начин?

"Да събираш лайкове, като се събличаш или се катериш по кранове, за да покажеш, че си най-смел, ни доближава до приматите", категоричен е психологът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорд по новозаразени с COVID-19 в Бургаско. Ново огнище в шивашки цех в Айтос
Рекорд по новозаразени с COVID-19 в Бургаско. Ново огнище в шивашки цех в Айтос
Плишкова продължава напред, Младенович и Брейди отпаднаха
Плишкова продължава напред, Младенович и Брейди отпаднаха