НОВИНИ

Още не е разчистено незаконното сметище в Русе, камионите затъват в калта

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 04.02.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Още не е разчистено напълно сметището в русенския квартал "Тракцията". В калта са затънали камионите и тракторите, които извозват боклука и са преустановили разчистването. То ще продължи при по-добри метеорологични условия, когато превозните средства могат отново да влязат на нерегламентираното сметище. Работата им няма да е лесна, защото с битови и строителни отпадъци е затлачено и цялото дерето, което преминава през района.

Само за 2 дни служители на Община Русе са изнесли над 60 тона боклук от нерегламентирано сметище в квартал „Тракцията“ в града.

Борис Велев повече от 15 години живее в квартала. Казва, че много от къщите в Тракцията са незаконни, затова нямало и контейнери. Не им оставало нищо друго, освен да използват близкото дере за сметище. Но според него не само хората от квартала са виновни.

"Живеещите, да кажем, да хвърлят торбичка, шише. Ей такива работи. Туй са странични хора, идат, хвърлят с камиони. Не му пука", споделя Борис Велев.

Думите му се потвърждават и от Волен Лютаков, който работи като охранител в една от близките фирми.

"Аз съм бил свидетел – дори на пътя са хвърляли някой път боклуци, битови отпадъци, от строежи, примерно, строителни материали… Явно фирми. Може би имат такъв навик понеже знаят, че няма санкции", каза Волен Лютаков.

Волен Лютаков споделя, че когато става въпрос за общинска собственост, хората се отнасят безотговорно. И затова са необходими сериозни санкции. А според Борис Велев и това няма да помогне.

"На българина можеш ли да му направиш контрол? – Не можеш. Той е научен на хвърля и толкоз. И той ще ти каже: какъв си ти, че да ми правиш забележка", каза Борис Велев.

А парите за почистване на незаконните сметища идват от общинския бюджет, който пък се попълва от данъците на жителите на Русе.

Репортери: Даниела Василева, Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изобретателност без граници: Как сглобиха машина за дезинфекция... от боклука (Снимки)
Изобретателност без граници: Как сглобиха машина за дезинфекция... от боклука (Снимки)
Деница Сачева: Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат до есента
Деница Сачева: Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат до есента