НОВИНИ

Основни елементи на мото екипировката

основни елементи мото екипировката
Снимка: pexels.com
bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 26.10.2023
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

В света на моторните превозни средства безопасността е от съществено значение. Един от най-важните аспекти на безопасността е правилната екипировка за мотор. Тази екипировка не само предпазва шофьора от възможни наранявания, но и му осигурява комфорт и увереност по време на каране.

В днешно време можем да бъде повече от щастливи от факта, че съвременната мото екипировка е част и от културата и навиците на волните ездачи. Носенето на мото екипировка успешно се е превърнало в култ и навик в живота на всеки един моторист.

Мото екипировката е животоспасяваща, това е основната ѝ и най-важна функция. Но освен това тя е един културен отличителен белег на мотористите, като им помага да се откроят, като движение, като една негласно и неформална обусловена група от обществото, която не робува, а цени свободата и пътуването като начин на живот.

Освен че е нужна за вашата защита, както споменахме по-горе, тя ви е нужна и по закон. Нормативната база у нас обаче предвижда глоба за моторист само ако не носи каска. Този факт съвсем не трябва да омаловажава значимостта на качествените мото панталони, комфортните мото ботуши или комфортното мото якето.

Надеждната екипировка за мотор ни предпазва от смъртта. При случай на ПТП, мото екипировката значително може да намали удара и изобщо степента на последиците от инцидента. Освен това тя ви предпазва и от климатичните условия на пътя, от различни насекоми и др.

Основни елементи на мото екипировката

Ако тепърва навлизате в мото света и все още нямате ясната представа "кое" и "как", нашият съвет е на първо време да се сдобиете с яке за мотор и мото каска. Това е минимумът, с който можете да стартирате своето мото приключение. Естествено в по-топлото време трябва да имате по-леко яке, с което може да минавате и по-кратки разстояния.

Като цяло мото якетата са изработени от кожа или текстил и съчетават в себе си защита и функционалност. А мото каските се разделят на затворени и отворени, като затворените са подходящи за пистови, туристически и ендуро мотори, а творените за скутери и мотопеди.

С времето ще осъзнаете, че освен тези два елемента, ще имате нужда и от специални мото обувки, като мото ботушите са идеални за студените месеци от годината, а леките мото кецове за летните и топли дни. Но в крайна сметка има и среден вариант за мото обувки, който е есенни боти за мотор. Те не са чак толкова популярни сред търговските мрежи, но все пак ги има.

Мото ръкавиците от своя страна пък са изключително нужни и компромис при тях не трябва да има, тъй като те предпазват ръцете от външни атмосферни влияния и разполагат с протектори в областта на кокалчетата. Изработени са така, че да не се хлъзгат и да осигурят максимално здрав захват за постигането на добър контрол върху мотора през цялото време.

Последно, но не и по важност, са мото панталоните. Те се изработват от кожа или текстил, като кожените се изработват по специална технология, а текстилните са изработени от материали издръжливи на натоварване и триене. Освен комфорт те разполагат и със защитни аксесоари, като наколенки и други допълнителни елементи, които предпазват тялото в случай на инцидент.

Преди да закупите каквото и да било, е добре да сте запознати с разнообразието на пазара, което се предлага. Тъй като пазарът изобилства от различни модели и марки на мото екипировка, това понякога може да е много объркващо за тепърва навлизащия в света на мотористите човек. По този случай сме направили малък списък с най-популярните марки в света на съвременната мото екипировка, за да може старателно и внимателно да направите вашия избор.

Марките, които се отличават с високо качество и дизайн са: Alpinestars, Shark, Dainese, Shoei, Arai, Rev'it!, Icon, Bell, Scorpion, AGV, Caberg, Nolan, Sho, Forma, Airoh, HJC, Thor, Seca.

Бъдете винаги подготвени и не подценявайте важността и значимостта на добрата мото екипировка за безаварийно пътуване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дисциплинарната комисия на Френската професионална футболна лига наказа играч на Ница и отне точка на Монпелие
Дисциплинарната комисия на Френската професионална футболна лига наказа играч на Ница и отне точка на Монпелие
Слабо земетресение край Стражица
Слабо земетресение край Стражица