НОВИНИ

От Париж към Лондон през Ибиса, Алкарас се изправя пред мисия „Защита“

Станко Димов
от Станко Димов
12:38, 12.06.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Aнализи
карлос алкарас даниил медведев полуфиналите уимбълдън
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Да спечелиш титла от Големия шлем е грандиозно постижение, но да я защитиш – не по-малко трудна задача. Ще я изпита на раменете си съвсем скоро Карлос Алкарас, който преди дни впечатли света с триумфа си на „Ролан Гарос“, донесъл му трети мейджър на различна настилка.

Изпитанието за Карлитос ще започне в първия ден на месец юли, когато ще бъде даден старт и на двубоите от основната схема на Уимбълдън. По традиция, шампионът - именно Алкарас, ще излезе първи на централния корт на „Ол Ингланд Клъб“ в столицата на Англия и ще започне мисия „Защита“.

Статистиката показва, че от началото на века само трима са се справили успешно с тази задача в турнирите от Големия шлем – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. За първи път от началото на столетието обаче нито един от тримата няма да участва на Уимбълдън!

Федерер официално прекрати кариерата си през есента на 2022 г., Надал ще пести сили за Олимпийските игри в Париж, които ще се проведат на клей на кортовете на любимия му „Ролан Гарос“, а Джокович се възстановява от операция на дясното коляно и няма да рискува с преждевременно завръщане в игра на хлъзгавите тревни кортове в Лондон.

Така, за първи път от над 20 г. на Уимбълдън ще има нов основен претендент за Трофея с ананаса.

Алкарас, макар и едва на 21, вече нееднократно е доказвал, че умее да се справя с напрежението.

В Ню Йорк през 2022 г., когато не беше навършил 20, испанецът победи Каспер Рууд в първия си финал от Шлема и след няколко часа оглави ранглистата. Преди 12 месеца той надхитри Джокович в гладиаторска петсетова битка и сложи край на мечтата на сърбина за пети пореден триумф на Уимбълдън. Само преди дни Алкарас показа здрави нерви и перфектна физическа подготовка, изигравайки общо 10 сета на полуфиналите и финала в Париж (срещу Яник Синер и Александър Зверев), за да подпечата шампионския си хеттрик в Шлема.

Всъщност, да защити титла няма да е нова задача за Алкарас. Той успешно го направи на родна земя в Барселона (АТР 500) и Мадрид (Мастърс 1000), както и в калифорнийската пустиня в местността Индиън Уелс (Мастърс 1000). Не успя обаче при първия си опит да защити тила от Шлема (отпадна на полуфиналите на US Open 2023), а съвсем скоро ще разберем и резултата му при опит №2.

След като вдигна над главата си Купата на мускетарите, Алкарас се качи на самолета за Ибиса, където ще възстанови батериите за кратко. Още другата седмица испанецът ще трябва да е забравил за празненствата и да се завърне на корта като водач на схемата на АТР 500 турнира в Куинс Клъб, Лондон, където е и шампион от миналата година. Още един тест от мисия „Защита“ преди същинските битки на Уимбълдън.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски ще играе контрола с Арда на "Герена"
Левски ще играе контрола с Арда на "Герена"
Български турист е загинал в Албанските Алпи
Български турист е загинал в Албанските Алпи