НОВИНИ

Карлос Алкарас спечели петсетовата битка с Александър Зверев във финала на "Ролан Гарос"

Испанецът е най-младият тенисист с титла от Големия шлем на всяка настилка.

Милен Костов
от Милен Костов
20:33, 09.06.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
карлос алкарас спечели петсетовата битка александър зверев финала ролан гарос
Слушай новината

Карлос Алкарас победи Александър Зверев с 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 във финала на Отркитото първенство по тенис на Франция. Испанецът триумфира в петсетовата битка на корт "Филип Шатрие" в Париж след 4:20 часа игра.

Двубоят започна с размяна на пробиви за двамата тенисисти. До края на сета обаче испанецът бе далеч по-категоричен и го демонстрира с пробив на нула, за да поведе с 3:2 гейма. Първата част приключи с нов пробив за световния №3.

Първият гейм във втория сет бе най-оспорван, като германецът пропусна три брейкпойнта. Равенството в сета се запази до 2:2, преди Зверев да наложи волята си. До края на частта той бе безкомпромисен и изравни резултата в сетовете.

В третата част испанският тенисист поведе с 5:2 и бе на крачка от това да възобнови преднината си в сетовете, но поставеният под №4 в схемата на турнира имаше други планове. Макар да загуби гейм №7 Зверев показа, че няма да се даде без бой, след като пропусна три брейкпойнта. След това той осъществи два пробива и сервира за сета. В заключителния за частта гейм Алкарас пропусна брейкпойн, с който да изпрати сета в тайбрек. Зверев стигна до обрат в сетовете след 7:5 и пет поредни гейма.

Играта в четвъртия сет за пореден път демонстрира липсата на постоянство в играчите. 21-годишният испанец поведе с 4:0, преди германецът да намали изоставането си с пробив. След петия гейм испанецът поиска медицински таймаут и успя да спечели следващите два гейма.

В петата част Алкарас демонстрира своята борбеност. Испанецът поведе с 2:1 с пробив и след това се справи с четири прейкпойнта, за да затвърди пробива си. Испанецът осъществи пробив на нула за 5:2 и сложи точка на спора на свой сервис.

Алкарас спечели трети трофей от Шлема след US Open 2022 и Уимбълдън 2023. Това бе първи финал за него през годината. 21-годишният испанец е най-младият тенисист с титла от Големия шлем на всяка настилка. Алкарас е осмият представител на страната си след Мануел Сантана, Андрес Химено, Серхи Бругера, Карлос Моя, Алберт Коста, Хуан Карлос Фереро и Рафаел Надал, който печели титлата от "Ролан Гарос".

Зверев загуби първия си финал в турнира и втория си финал на турнир от Големия Шлем (загуба от Доминик Тийм на US Open през 2022 г.).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Благодаря ви!
Бойко Борисов: Благодаря ви!
Убедителен завой надясно в ЕП според първите национални резултати
Убедителен завой надясно в ЕП според първите национални резултати