НОВИНИ

Карлос Алкарас обърна Новак Джокович в петсетов спектакъл за първа титла на Уимбълдън

карлос алкарас обърна новак джокович петсетов спектакъл първа титла уимбълдън
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 16.07.2023
Чете се за: 07:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Испанецът Карлос Алкарас спечели за пръв път в кариерата си титлата на Уимбълдън.

Във финала при мъжете на най-престижния тенис турнира на трева в света 20-годишният Алкарас надигра сърбина Новак Джокович с 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4 след 4 часа и 42 минути игра.

Двубоят на Централния корт бе един от най-добрите в историята на финалите на турнира, а залогът освен трофея бе и първото място в световната ранглиста. С победата си Алкарас си гарантира, че ще остане на върха в класацията на най-добрите играчи.

Освен това за испанеца това е втора титла в турнири от Големия шлем след тази от Откритото първенство на САЩ миналата година, като така той е без загуба в мачове за титлата.

В същото време за Джокович остава голямото разочарование от пропусната възможност да спечели 24-и трофей от Шлема. Сърбинът остава с 23, колкото има и американката Серина Уилямс, но с един по-малко от австралийката Маргарет Корт. Джокович се сбогува и с мечтата си да направи "златен шлем", печелейки четирите най-големи турнира в рамките на една календарна година. По-рано през 2023-а той триумфира в Откритото първенство на Австралия и на Ролан Гарос.

Поражението, което пък той допусна, бе първо за него на Централния корт от 2013 година насам и първо на Уимбълдън от 2017 година. Джокович остава със седем титли от турнира, което е с една по-малко от рекордьора Роджър Федерер.

Мачът започна с труден сервис гейм за Джокович, който трябваше да спасява точка за пробив. Сърбинът обаче се справи и бързо пое пълен контрол над играта. Той поведе с 5:0 гейма преди Алкарас изобщо да вземе гейм в мача.

Първият сет завърши 32 минути след началото на мача, като в него Алкарас взе само 16 точки от 45 разиграни.

20-годишният испанец обаче показа, че не е случайно, че е номер 1 в световната ранглиста и реализира първия си пробив в мача още в началото на втория сет, за да поведе с 2:0 гейма.

36-годишният Джокович обаче не се пречупи и веднага успя да върне пробива, за да изравни за 2:2 гейма. Последваха минути, в които и двамата тенисисти печелеха подаванията си сравнително лесно, което доведе до изиграването на тайбрек.

В него Джокович, който не бе губил 15 поредни тайбрека в мачове от турнири от Големия шлем, поведе с 3:0 точки и изглеждаше, че е на една ръка от това да вземе и втория сет. Алкарас намали изоставането си на 2:3 точки с два отлични сервиса, след което сърбинът пробва къса топка, която обаче не успя да мине над мрежата за 3:3.

Джокович все пак стигна до сетбол при 6:5 точки, но след това направи две напълно идентични и крайно нехарактерни грешки. Той сбърка два удара от бекхенд, пращайки ги в мрежата, като и в двете ситуации не бе притеснен особено от Алкарас.

Така испанецът стигна до сетбол и с минаващ удар от ретур успя да вземе втория сет с 8:6 точки в тайбрека.

Водачът в световната ранглиста използва импулса от спечеления втори сет и стартира третия с пробив. Джокович имаше две възможности да върне брейка в четвъртия гейм, но Алкарас показа много зряла играе и задържа подаването си за 3:1 гейма.

Последва колосален пети гейм, който продължи изумителните 26 минути - само с няколко по-малко от целия първи сет. В него Алкарас и Джокович преминаха през 13 дюса, а испанецът успя да стигне до още един пробив при седмата си възможност.

Изостанал с 1:4 гейма и с два пробива, Джокович не вложи повече сили в опити да обърне третия сет и скоро след това той приключи при 6:1 в полза на по-младия му опонент.

Сърбинът предприе дълга близо десетминутна пауза преди началото на четвъртия сет и се върна преобразен. Той спаси два брейкбола във втория гейм, а малко след това нанесе и първия удар в сета. Той направи пробив за 3:2 гейма, възползвайки се от третия си брейкбол.

Допуснатият пробив разстрои играта на Алкарас, който бе безупречен в предишните два часа игра. Испанецът не успя да върне пробива, а дори напротив - допусна още един такъв в последния гейм, като Джокович изравни сетовете след двойна грешка на съперника си.

В първите два гейма на решителния пети и двамата тенисисти пропуснаха по една възможност за пробив.

В третия гейм, в който на сервис бе сърбинът, пред Алкарас се откри нов шанс да спечели подаването на противника си и този път той успя да го направи. Това предизвика гневна реакция от страна на Джокович, който счупи ракетата си с удар в дървеното колче, поддържащо мрежата в центъра на полето. Това, разбира се, предизвика негодуванието на зрителите, сред които бе кралското семейство на Великобритания, краля на Испания, редица бивши шампиони в турнира, както и известни личности.

До края Джокович вложи абсолютно всички усилия, за да върне пробива и да запази шансове за рекордния си 24-и трофей в турнирите от Шлема, но младият Алкарас не трепна нито за момент и със спокойна игра на собствен сервис затвори мача с 6:4.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родственик на Левски откри част от оръжие на повече от 150 години и ценни документи
Родственик на Левски откри част от оръжие на повече от 150 години и ценни документи
Нов шанс за живот: Кардиохирурзи спасиха 8-годишно дете чрез рядка операция
Нов шанс за живот: Кардиохирурзи спасиха 8-годишно дете чрез рядка операция