НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден на метеорологията

bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 23.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Днес е Световният ден на метеорологията. У нас основите са поставени в Русе през 1860 година с първите метеорологични проучвания. Те са по инициатива на Австро-унгарското консулство в града и са служели на корабоплаването по онова време.

Сградата на хидрометеорологичната станция, известна като Флотската кула, е изградена през 1885 година. И днес се ползва от метеоролозите, които измерват нивото на реката, температурата на водата, на въздуха, количеството на падналите валежи, определят посоката на вятъра. Атмосферни явления, важни както днес, така и преди 160 години, особено за корабоплаването.

"Дейността на станциите на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД), хидрометеорологичните, основно е тази, да се следи времето в помощ на корабоплаването, да се предупреждават всички, чиято работа е свързана с корабоплаването, за опасни метеорологични явления, като мъгла, силен вятър, бури, светкавици", обясни Емилия Петранова - метеоролог в Агенцията.

И ако преди години нивото на река Дунав в сантиметри се е записвало на черна дъска с тебешир, днес информацията се подава по електронен път. А данните служат не само на корабоплаването, но и за анализ на климата.

"Работата на метеоролога е много важна за всички сфери. Защото данните от метеорологичните наблюдения се използват от синоптиците за краткосрочни, дългосрочни прогнози за времето", заяви Емилия Петранова.

Най-старият експонат в музея на станцията е на 85 години секстант навигационен инструмент за определяне на географските координати на даден обект. Тук е изложен и първият лаптоп, използван в Агенцията, произведен през 1992 година.

Но не техниката, а хората и техните умения са важни. Както и любовта им към професията - и в дъжд, и в сняг, и в буря правят замервания, за да знаем ние дали утре ще ни трябва топло яке или най-добре да си вземем чадър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пирогов": Татяна Лолова почина вследствие на мозъчносъдово заболяване
"Пирогов": Татяна Лолова почина вследствие на мозъчносъдово заболяване
Президентът Радев: Татяна Лолова щедро раздаваше талант, великодушие, мъдрост и доброта
Президентът Радев: Татяна Лолова щедро раздаваше талант, великодушие, мъдрост и доброта