Отново напрежение в Черно море: Руски изтребител прелетя близо до американски кораби

Александър Марков
от Александър Марков
20:45, 02.02.2021
15530
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Отново напрежение в Черно море. Руски изтребител прелетя в опасна близост до американския разрушител USS "Доналд Кук". Това е поредният близък контакт между руската авиация и американските морски сили в региона през последната една година.

Последният инцидент от вчера, при който руски бомбардировач "Су-24" е прелетял на метри от американския разрушител, се е случил в неутрални международни води, свободни за навигация.

Сега за първи път от три години три военни кораба на Военноморските сили на САЩ са в Черно море. Два разрушителя - USS "Доналд Кук" и USS "Портър", и спомагателния "Ларъми", който е за презареждане.

От събитията в Грузия през 2008 г. и анексията на Крим през 2014 г. НАТО и САЩ засилиха още повече присъствието си в Черно море, което има огромно стратегическо значение за Югоизточния фланг на НАТО.

Престояват не повече от 21 дни, за да се съобразяват с Конвенцията от Монтрьо.

Руски "Су-24" прелита на метри от американския разрушител USS "Доналд Кук" в неутрални международни води в Черно море.

"Тези доближавания на съперничещи си въоръжени сили до голяма степен крият риска от военен инцидент", обясни Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

Шести американски флот, базиран в Неапол, съобщи за инцидента.

Бойните кораби са част от флота и адаптираното присъствие на НАТО в защита на съюзниците от Черноморието.

"След 2008 г. след инвазията на Русия в Грузия НАТО обърна повече внимание на Черно море, поради което имаме и повече съответно присъствие на не само американски кораби", допълни Божилов.

Румъния прие шест испански изтребителя по мисията Air Policing, както и координационен център. Турция има силен флот. България и Украйна се възползват в по-голяма степен от американското присъствие, според експерти.

"Двата американска кораба, бойни, които сега с в Черно море, надвишават многократно бойните способности на целия флот на България и Румъния взети заедно", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Активното присъствие на НАТО и САЩ в Черно море, обаче, провокира руска реакция. През август, юни и май руски изтребители "Су-30" и "Су-27" придружиха последователно американски стратегически бомбардировачи "Б-52", B-1Bs и самолети RC-135.

"Русия, особено след анексирането на Крим, е много агресивна във военно отношение в Черноморския регион и това е проблем, както е проблем и напрежението в Източното Средиземноморие. И този проблем трябва да бъде решен на масата на преговорите", допълни Шаламанов.

НАТО констатира със загриженост, че Руската федерация засилва военното си присъствие в широка зона около Черно море.

"Реалността е такава, че ставаме свидетели на увеличено военно присъствие на Русия от Далечния север до Балтика, Черно море, Близкия изток и Северна Африка. И това е изключително тревожно", заявява Йенс Столтенберг.

Преди дни правителството ни гласува Програма за отбранителните способности до 2032 г., според която Черно море запазва конфликтния си потенциал, като е "малко вероятно намирането на трайно решение на украинската криза, а Руската федерация ще се стреми да поддържа променения след 2014 г. в нейна полза военностратегически баланс".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Захариева: Решението Навални да бъде изпратен в затвор е напълно неприемливо
Захариева: Решението Навални да бъде изпратен в затвор е напълно неприемливо
Първият срок завърши, но не за всички училища
Първият срок завърши, но не за всички училища