НОВИНИ

Отпада подписването на информирано съгласие при поставянето на ваксина срещу COVID-19

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 19.11.2021
5110
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

От днес няма да се изисква подписване на писмено информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг.

Проучване на здравното министерство показало, че няма нито законови, нито медицински изисквания за вземане на подобно съгласие от пациентите. В подкрепа на това становище се е изказала и директорът на Европейския център за контрол на заразните болести Андреа Амон, която е била на посещение у нас.

От днес повторно преболедувалите COVID-19 могат да изтеглят сертификата си от портала на Националната здравно-информационна система. Задължително условие е да са изминали минимум 90 календарни дни от датата, на която е поставена диагноза COVID-19 при предходното заразяване. Как може да извадите сертификат за повторно преболедуване вижте ТУК.

Повторно преболедувалите COVID-19 вече могат да си извадят сертификат

От вторник ще заработи открита гореща телефонна линия за медицинския аспект на ваксинацията, съобщи още Стойчо Кацаров. На горещата линия лекари ще отговарят на всякакви въпроси на граждани, свързани с настоящото им състояние и дали то е съвместимо с поставянето на ваксина.

Тази седмица се очаква за бъдат поръчани още 1 милион щадящи тестове за учениците. Според Стойчо Кацаров количеството е достатъчно за връщането в клас на повечето ученици. Той е разговарял с образователния министър Николай Денков с молба да се обсъди възможността учениците от гимназията да се тестват с тестове за възрастни.

Николай Денков: Все още не е ясно кога големите ученици ще се върнат в клас

Служебният здравен министър заяви още, че към момента не се налага България да се възползва от Механизма за гражданска защита на ЕС.

Подробности вижте в прякото включване на Альоша Шаламанов:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинения на петима души за трафик на мигранти
Повдигнаха обвинения на петима души за трафик на мигранти
МВР и Агенция "Митници" ще могат да подават сигнали до Европейската прокуратура
МВР и Агенция "Митници" ще могат да подават сигнали до Европейската прокуратура