НОВИНИ

Оттеглянето на Ангела Меркел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:58, 30.12.2021
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

През 2021 година канцлерът на най-голямата икономика в Европа Ангела Меркел обяви, че слиза от политическата сцена и предава кормилото на властта.

Зимна вечер, някъде в началото на 90-те. В студените зали на източногерманския Централен институт за физикохимия в Берлин докторът по физика Ангела Мекрел казва на своите колеги:

"Мисля, че политиката ме вълнува много повече от науката".

После си взема якето и тръгва. Според една от биографиите на Меркел този епизод бележи началото на една забележителна политическа кариера, започнала в края на Студената война и
приключила тази година.

След 16 години начело на най-голямата икономика в Европа Ангела Меркел предаде канцлерския пост на Олаф Шолц.

"Бъдещето ни може да е добро, ако работим за него не с негодувание, недоволство и песимизъм, а с радост в сърцата. Такова винаги е било и моето правило в живота - първо в ГДР, а после, даже после още повече, в условията на свобода. Именно тази радост в сърцата пожелавам в бъдеще на всички ни, в преносен смисъл я пожелавам и на нашата страна", каза Ангела Меркел - бивш канцлер на Германия.

За 16 години Мути или мама, както я наричат германците, успя да се превърна в най-влиятелния политик в Европа. Кризите на стария континент се сменяха една след друга - еврокриза, конфликт между Русия и Украйна, бежанска криза, обтегнати отношения с Америка на Тръмп, Брекзит, ковид. Лидерите на останалите държави също се сменяха.

В критичните моменти на първа линия винаги беше Меркел - слушаше и наблюдаваше внимателно, изчисляваше и успяваше, понякога след денонощни срещи на върха, да постигне равновесие на силите.

"Машина за компромиси" - така я нарече премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

"Много често, когато бяхме в задънена улица и просто нищо не напредваше, се намесваше Ангела и казваше - "Нека все пак, въпреки всичко, да опитаме още веднъж". И предлагаше нещо, което да ни обедини, за да вървим напред. Тя ще ми липсва, ще липсва на цяла Европа", сподели Ксавие Бетел - премиер на Люксембург.

В Брюксел смятат, че трудно ще се намери лидер, който да стъпи в обувките ѝ. Със сигурност кандидат да поеме ролята ѝ е Еманюел Макрон. Въпреки разликата във възрастта и различията по много въпроси, връзката между Меркел с Макрон през последните години е специална и сърдечна. Понякога това дори води до объркване сред някои от французите.

ЕС и през следващите години ще има важни въпроси за решаване - миграцията, климатичната неутралност, спазването на върховенството на закона, бюджетната дисциплина, разширяването с държавите от Западните Балкани. Дали европейските лидери ще успеят да вървят напред и запазят единството си и без Меркел - времето ще покаже. А през това време тя ще
пише мемоарите си.

Вижте и още в обзора на Десислава Апостолова.

Още от "Събитията на 2021/трудните избори" ЧЕТЕТЕ ТУК

Пълния новинарски обзор на БНТ ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Беларус - точката на преплитане на интересите на Европа и Русия
Беларус - точката на преплитане на интересите на Европа и Русия
Трагедията на АМ "Струма" потопи в скръб два народа
Трагедията на АМ "Струма" потопи в скръб два народа