НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:32, 21.02.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
живо парламентът обсъди промени закона българското гражданство
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене закона за българското гражданство. Той предвижда допълване на условията за придобиване на българското гражданство от хора с български произход или такива с родител, придобил гражданство. Владеенето на български език се въвежда като задължително условие. В законопроекта е предвидена още възможност за отмяна на натурализацията в случаите, когато човекът системно и умишлено чрез слово, печат и други средства публично проповядва или подбужда към насилие или омраза или е извършила акт на насилие от омраза, насочен срещу България, българския народ или символите на българската държавност.


Петър Петров - "Възраждане": "Това предложение ще засяга 97 % от молбите за българско гражданство. Така ще ограничим получаването на българско гражданство с цел емиграция в западна Европа или гласуване на избори."

Деница Симеонова - ПП-ДБ: "ПП-ДБ ще подкрепим промените. Смятам, че трябва да се работи активно и по друга маст от програмата на правителството и то е с развиването на неделни училища зад граница, да има условия за дългосрочно командироване на преподаватели зад граница. За да гарантираме, че българските деца зад граница ще владеят добре български език."

Марин Маринов - ГЕРБ-СДС: "Ние от ГЕРБ ще подкрепим този законопроект, но има нужда от прецизиране."

Иван Ченчев - БСП:
"Бях в Босилеград, където отбелязахме годишнината от обесването на Дякона Васил Левски. Тези хора там водят битка за собственото си самосъзнание, но са изоставени. Битката със сръбската държава е голяма. Още на граничния пункт автомобили на българските институции бяха претърсвани, а от една от колите бяха иззети календари и тефтери на българската институция. В самия град на самото отбелязване на годишнината, което беше разделено на две: общината в един час, българите в друг час. Голяма част от българите останаха по домовете си, защото ги беше страх. На пункта граничарят дори снима паспорта ми, очевидно да докладва кои политици са били там. Господин Александър Димитров от "Глас" в Босилеград са написали 30 писма до България, включително и до НС. Българските сдружения в Сърбия трябва да прекратят дейността си, защото е прекратено финансирането. От БСП смятаме, че това противоречи на целите за развитие на българските общности зад граница. "Глас-прес" вече 7 години предлага информация на български в Западните покрайнини, Украйна, Молдова. Там е налице асимилация на българщината. Призовавам Мария Габриел да се задейства, целия държавен апарат, за да може да се намери начин да се възстанови програмата, за да може сдруженията, които съхраняват българщината - да продължават да го правят".

Утре първо депутатите ще разгледат на второ четене изменения в Закона за насърчаване на инвестициите с вносители Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители. Втора точка в четвъртък ще бъде второто четене на изменения в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР).

В петък е предвиден редовен парламентарен контрол.

В началото на заседанието днес председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че е оттеглен законопроектът за изменение на Закона за българските лични документи, внесен на 14 февруари от депутати от ГЕРБ-СДС. Оттеглено е и предложението за удължаване на срока на временната комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с протеста срещу ръководството на БФС на 16 ноември миналата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас се оттегли от турнира по тенис в Рио де Жанейро заради контузия
Карлос Алкарас се оттегли от турнира по тенис в Рио де Жанейро заради контузия
Най-активният вулкан в Мексико се активизира
Най-активният вулкан в Мексико се активизира