НОВИНИ

Пхенян все още не е потвърдил за посещение на лидера Ким Чен-ун в Русия

все информация пхенян посещение лидера ким чен русия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:52, 10.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е присъствал на фотосесия по случай 75-ата годишнина от основаването на страната, но не е участвал в други събития в момент когато в медиите се появиха съобщения, че е възможно скоро да замине на посещение в Русия, предаде Ройтерс.

Вчерашните празненства бяха изпълнени с посвещения на кошници с цветя на бивши лидери, банкети, концерти за китайска делегация и изпълнение на руски армейски танцов ансамбъл, съобщи севернокорейската новинарска агенция КЦНА.

Северна Корея отбелязва 75-ата годишнина от създаването си с военен парад

Агенцията обаче не спомена нищо за Ким, освен че е присъствал на фотосесия в двора на мавзолея, където се намират телата на баща му и дядо му, и че е похвалил хората, "които поставят държавните дела над семейните си дела в добри или лоши дни".

"Патриотите са най-добрите активи, представляващи самата мощ на страната... и Корейската работническа партия въвежда ера на велика трансформация, безпрецедентна в историята на страната, като разчита на такива хора", каза той.

Очаква се Ким да пътува до руския град Владивосток, за да се срещне с президента Владимир Путин и двамата да обсъдят доставки на оръжия и друго военно сътрудничество, вероятно в кулоарите на Източния икономически форум, чието начало е насрочено за днес, посочва Ройтерс.

Путин и Ким Чен-ун може да се срещнат следващата седмица

В държавните медии на Северна Корея няма информация за такова пътуване и за него първо съобщи американският в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на американски официални представители и разузнавателната служба на Южна Корея. Кремъл заяви, че "няма какво да каже" по въпроса.

снимки: БТА

Северна Корея и Русия отричат да са водили преговори за продажба на въоръжение, но миналата седмица САЩ заявиха, че такива разговори активно напредват и предупредиха, че би било грешка за Ким да достави оръжия, които Путин може да използва в Украйна.

"Ню Йорк таймс": Ким Чен-ун планира да се срещне с Путин в Русия този месец

Северна Корея на свой ред може да се стреми да задоволи своя недостиг на военни ресурси, като например при разработването на ядрени оръжия, смятат анализатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста пастира, подал фалшив сигнал за издирването на двама души в Стара планина
Оставиха в ареста пастира, подал фалшив сигнал за издирването на двама души в Стара планина
Индия официално предаде председателството на Г-20 на Бразилия
Индия официално предаде председателството на Г-20 на Бразилия