НОВИНИ

Пламен Стайков за рали "България": Името на състезанието повдига настроението ми за битка

Снимка: rallybg.com
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 31.08.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Двукратните национални шампиони Пламен Стайков и Рафи Кадир (Skoda Fabia R5) са фаворити за спечелването на рали “България”, което ще се проведе между 1 и 3 септември 2023 г. във Велико Търново, и от което БНТ 3 ще излъчи разширени репортажи.

Двамата взеха няколко победи досега през сезона, а преди дни на рали „Стари Столици“ проведоха впечатляващ дуел с други претенденти за националната титла, екипажът на Мартин Сурилов и Здравко Здравков.

Пламен Стайков споделя очакванията си в интервю за официалния сайт на рали "България".

- Водите в класирането за двете титли – в рали шампионата и в спринта и е очевидно, че целта ви е шампионския дубъл. Ще успеете ли?

- Да, имам желание и възможност да спечеля и двата шампионата, но няма как да бъда категоричен, че ще успея.

- Рали “България” е едно от най-престижните състезания в българския рали календар. Какво е това състезание за вас?

- Рали “България” е важно за мен, защото според мен там ще се реши шампионската титла, а и самото име на състезанието повдига настроението ми за битка.

- Кое е най-важното за победата в едно рали?

- Факторите са много. Изключително много труд и воля стоят зад една победа.

- Рали спортът е свързан с определени рискове. Как намирате баланса между желанието за победа и риска, който се налага да приемете, за да я постигнете?

- Няма точна формула за успех, защото това не е точна наука. Всичко е въпрос на усещане и моментни решения взети в рамките на секунда.

Рали “България” е едно от най-престижните автомобилни състезание в страната.

Неговото 52-ро издание ще се проведе между 1 и 3 септември 2023 г. и е трети кръг от националния рали шампионат. Ралито е валидно и за европейския рали трофей (European Rally Trophy). В него ще вземат участие 31 екипажа от четири държави. Маршрутът на надпреварата е с дължина от 150 км, разделени в тринадесет специални етапа.

Междувременно стана ясно, че намиращият се на второ място в националния рали шампионат на Румъния и доста сериозен претендент за титлата на северната ни съседка, Себастиан Барбу, няма да участва в 52-ротото издание на рали „България“. В имейл до организационния екип Барбу за съжаление обяви, че причината за това решение е лична.

През последните два сезона в националния рали шампионат на Румъния, Барбу завърши на второ място зад Симоне Темпестини, утвърждавайки се като най-сериозният съперник на световния шампион в клас WRC3.

Всяка вечер от 1 до 3 септември от 21:45 ч. зрителите на БНТ 3 ще могат да проследят специални репортажи, посветени на най-интересното от деня на рали България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нешка Робева призова за подкрепа към българските гимнастички след световното във Валенсия
Нешка Робева призова за подкрепа към българските гимнастички след световното във Валенсия
Близо 16 000 мълнии са паднали вчера на територията на цяла България
Близо 16 000 мълнии са паднали вчера на територията на цяла България