НОВИНИ

По-малко от 24 часа след споразумението Русия нанесе ракетен удар по пристанището в Одеса

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:09, 23.07.2022
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна - по-малко от 24 часа след споразумението за деблокиране на износа на украинско зърно, Русия нанесе ракетни удари срещу пристанището в Одеса. Вчера в Истанбул руската страна пое ангажимент да не атакува местата, от които се очаква да започне износа. Киев разчита на сделката, за да може да продаде над 20 млн. тона зърно на стойност над 10 млрд. долара. В замяна Москва трябва да получи правото да изнася свои торове и зърно. Сега съдбата на сделката е под въпрос.

Рано тази сутрин 4 ракети "Калибър" са изстреляни от Черно море към Одеса. 2 са свалени от украинските ПВО-та, други две поразяват пристанището.

Не се съобщава за загинали хора, но са нанесени сериозни материални щети. Именно това пристанище е едно от трите, за които вчера в Истанбул Русия, Украйна, ООН и Турция се споразумяха да бъдат точките, от които да се изнася украинско зърно. Москва пое ангажимент да осигури безопасен коридор за преминаване на товарните кораби.

"Вчера беше подписано споразумение за износ на зърно, а днес руснаците нанасят удари по пристанището в Одеса. Ето това е руското дипломатическо лицемерие", заяви Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент.

Според Киев Москва продължава да упражнява терор чрез глад. Говорителят на външното министерство Олег Николенко написа в Туитър, че Владимир Путин се е "изплюл в лицето" на Антионио Гутериш и Реджеп Ердоган за усилията им да постигнат сделката.

"По-малко от 24 часа бяха нужни на Русия, за да изстреля ракети срещу пристанището в Одеса и да наруши ангажимента, който пое пред ООН и Турция вчера в Истанбул. Ако не спази договора, Русия ще носи цялата отговорност за световната хранителна криза", заяви Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел написа в Туитър, че Европа остро осъжда ударите в Одеса. По думите му Русия за пореден път е демонстрирала, че не зачита международното право.

Пред турския министър на отбраната руски представители са отрекли да стоят зад днешния удар.

"Русия ни каза, че няма нищо общо с това нападение и че следи отблизо инцидента. Силно разтревожени сме, че това се случва, ден след като се споразумяхме за зърното. Призоваваме всички страни да запазят спокойствие и да се придържат към договорените условия", заяви Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция.

Съобщава се, че няма засегнати складове за зърно и към момента подготовката за износ на стоката продължава.

Часове по-рано украинският президент Володимир Зеленски приветства споразумението, благодарение на което за първи път от 5 месеца страната му ще може да направи какъвто и да е износ на стока.

"Това е още една демонстрация, че Украйна е способна да се съпротивлява в тази война. Важно е, че всичко в териториалните води на Украйна ще бъде контролирано от нашата държава", заяви Володимир Зеленски.

Украйна разполага с 20 млн. тона зърно само от миналогодишната реколта. Ако успее да го продаде, ще спечели 10 млрд. долара.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева триумфира с титлата на турнир от ITF в Нидерландия
Росица Денчева триумфира с титлата на турнир от ITF в Нидерландия
Посланикът на България в Кувейт посети боксовите ни национали
Посланикът на България в Кувейт посети боксовите ни национали