НОВИНИ

Почина Евгени Диков – магистрат от ВСС, бивш началник на Националното следствие

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:04, 25.11.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
почина евгени диков ndash магистрат всс бивш началник националното следствие
Снимка: Архив/БГНЕС

Почина Евгени Диков – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и магистрат от кариерата.

Евгени Диков е роден на 20.02.1955 г. в гр. Луковит. Завършил е висше юридическо образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В съдебната система започва работа като районен прокурор на 20.07.1981 г. в гр. Бяла Слатина. От 21.03.1983 г. до 1.03.1983 г. работи в Районна прокуратура – София, като заема и длъжностите заместник-районен прокурор и районен прокурор. От 1.03.1989 г. до 7.02.1991 г. е прокурор в Софийска градска прокуратура, след което до 1.04.1992 г. е заместник-градски прокурор.

От 1.10.1992 г. до 6.01.2003 г. е адвокат в Софийска адвокатска колегия. След това е следовател в Националната следствена служба до 29.05.2006 г., когато постъпва във Върховна касационна прокуратура.

От 20.12.2013 г. до неговия избор за член на ВСС е директор Националната следствена служба. На всички заемани длъжности Евгени Диков е уважаван и признат като отличен юрист, следовател и прокурор.

Автор и съавтор е на „Методика за разследване на престъплението „трафик на хора“, „Методика за провеждане на неотложни и първоначални действия по разследването – извършване на оглед на местопроизшествие, освидетелстване, претърсване и изземване“ и „Методика за разследване на престъплението „тероризъм“.

През 2005 г. е награден със служебна благодарност и грамота от Висшия съдебен съвет, а със заповед на главния прокурор от 2016 г. е отличен със служебна благодарност и предметна награда.

Обявен е за юрист на годината през 2013 г.

Снимки: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България изказаха искрените си съболезнования на близките и приятелите на Евгени Диков по повод внезапната му кончина.

Ето и официалното съобщение:

"Отиде си един доказан професионалист, добър и всеотдаен човек, отзивчив колега и искрен приятел. Евгени Диков отдаде живота си в служба на хората и правото им на справедливост.

В последните години той бе член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), но преди това почти цялата му кариера премина в редиците на прокуратурата. Четири години Евгени Диков бе и ръководител на Националната следствена служба.

За него да бъдеш магистрат бе не само професия и дълг, но и призвание.

Ние, колегите му, ще го запомним като благ човек, с впечатляваща култура, който не правеше компромиси с правото и винаги търсеше истината.

Светла му памет!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще организират обучението в предучилищните групи в детските градини
Как ще организират обучението в предучилищните групи в детските градини
Кой е Антъни Блинкен - предложението за нов държавен секретар на САЩ
Кой е Антъни Блинкен - предложението за нов държавен секретар на САЩ