НОВИНИ

Почти 100% от украинските бежанци у нас вече са със статут за временна закрила

живо почти 100 украинските бежанци нас вече статут временна закрила
bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 12.05.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Напусналите заради войната граждани на Украйна вече наближават 6 милиона души. Пристигналите у нас към 12 май са 252 826, 148 591 са напуснали. 41% от влезлите остават у нас. Това стана ясно на брифинг на Оперативната координационна група към правителството във връзка с мерките от страна на България за релокация и интеграция на бягащите от войната в Украйна.

Регистрираните по временна закрила са 102522 или почти 100% регистрирани по временна закрила. Страната ни излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила от държавите в ЕС, заяви Мариана Тошева, ръководител на Оперативната група за бежанците към Министерския съвет.

Мярката за настаняване в хотелите, обявена до 31 май, няма да бъде продължена, стана ясно по време на брифинга.

Приоритет е интеграцията на бягащите от войната. Една от мерките за това е приемане и подпомагане от самите общности, допълни Тошева.

Тя съобщи, че до края на седмицата у нас ще стартира дигитална платформа, която ще събира данни колко от украинските граждани имат намерение да останат у нас, тъй като някои вече са заявили, че ще напуснат страната след 31 май. Според данни от ново проучване около 70% от оставащите у нас имат нагласа да започнат постоянна работа.

Над 59 000 украински бежанци трябва да бъдат настанени в държавни бази до 1 юни, местата засега са 33 000

Над 1700 служители от МВР са преминали интензивно обучение за работа със системата за бежанците, в резултат на което над 98% от украинските граждани вече са със статут за временна закрила, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Създадена е подгрупа за координация действията на властите и гражданския сектор с цел превенция трафика на хора и подпомагане на бежанците. Към момента няма данни за случаи на трафик на хора сред украинските бежанци.

Министерството на туризма изрази благодарност към българските хотелиери, които откликнаха за настаняването на бежанци, предимно майки с деца, обясни Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. Около 63 000 граждани са настанени в 1204 места за настаняване към момента.

Програмата, която приключва на 31 май, в момента е в етап верификация за второ плащане. Първото плащане приключи окончателно на 9 май, допълни Георгиева.

Повече от брифинга вижте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има достатъчно средства за изплащането на пенсиите в пощенските станции
Има достатъчно средства за изплащането на пенсиите в пощенските станции
По-ниска цена на винетката и толтаксата за втори клас пътища
По-ниска цена на винетката и толтаксата за втори клас пътища