НОВИНИ

Ползите от ваксината на "Астра Зенека" са повече от рисковете, смята Европейската агенция по лекарствата

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
17:31, 29.01.2021
9255
Чете се за: 05:00 мин.
Европа
живо даде зелена светлина астра зенека брифинг европейската агенция лекарствата
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината, разработена от британско-шведската компания "Астра Зенека" и Оксфордския университет. Агенцията препоръчва препаратът да се поставя на хора над 18-годишна възраст. Последната стъпка е одобрението на ваксината от Европейската комисия.

С решението си ЕМА уверява гражданите на ЕС, че ваксината покрива европейските стандарти и препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу COVID-19.

"В момента имаме три ваксини, одобрени за използване в ЕС. Има и други ваксини, които дават положителни надежди. Трябва да продължим да работим сериозно, за да разработваме и други ваксини, които да ни помогнат в борбата с пандемията", стана ясно по време на брифинга на ЕМА.

Препоръката за издаване на временно разрешение за търговия е приета въз основа на оценка на качеството, безопасността и ефикасността на ваксината.

Четирите клинични проучвания, проведени във Великобритания, Бразилия и Южна Африка, сочат, че ваксината на "Астра Зенека" е безопасна и ефективна срещу COVID-19 за хора над 18 години.

В проучванията са участвали 24 000 души. Половината са получили ваксината, останалите - пласебо.

По време на клиничните проучвания ваксината показва около 60% ефективност.

Ваксината на "Астра Зенека" се базира на технология, различна от тази на "Пфайзер" и "Модерна". Тя е т.нар. векторна ваксина. При този вид се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19. Когато такъв вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава инструкции на клетките как да направят белтъка, уникален за коронавируса и създават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят как да се борят с него, ако се заразим в бъдеще.

Този тип ваксини са по-лесни за съхранение.

Включва две имунизации в ръката. Втората доза се приема от 4 до 12 седмици след първата доза. Ваксината се препоръчва за хора над 18 години. Защитата срещу COVID-19 започва 3 седмици след първата имунизация.

Както и при "Пфайзер" и "Модерна", и тук могат да се ваксинират хора, преболедували COVID-19.

Все още не е ясно колко дълго продължава имунитетът след ваксинацията с "Астра Зенека".

За момента има много малко данни за използване на ваксината при бременни жени. Няма данни и за използване при кърмачки. Няма също проучване за хора с имунни заболявания.

Все още се проучва ефикасността на ваксината на "Астра Зенека" при хората над 65 години.

Най-честите странични ефекти са болка на мястото на убождане, главоболие, диария, болка в мускулите, температура.

Европейската агенция по лекарствата е преценила, че ползите от ваксината на "Астра Зенека" са повече от рисковете, стана ясно от брифинга.

От ЕМА не са дискутирали намеренията на "Астра Зенека" да си сътрудничи с руската "Спутник V". Изследванията в този случай са насочени предимно към това да се увеличи ефектът от ваксинацията като се използва първата доза от една ваксина и втора - от друга.

Вижте повече за ваксината на "Астра Зенека" ТУК

Одобрението на ваксината става на фона на споровете между Брюксел и "Астра Зенека" за невъзможността на компанията да достави договорените за първите три месеца на годината дози за държавите от ЕС и подозренията, че количествата, предназначени за европейския пазар, се изнасят за други държави.

ЕК не крият раздразнението си, че обещанието от "Астра Зенека" количества не могат да бъдат доставени. Настояват и за създаване на механизъм на прозрачност - тоест, всички фармацевтични фирми да предупреждават Брюксел, когато изнасят за трети страни.

Днес Европeйската комисия публикува договора с “Астра Зенека”, в който е заличена голяма част от информацията, свързана най-вече с конкретните количества дози за страните, конкретните дати на доставките и цените на ваксините.

Вчера германският институт “Робърт Кох” препоръча ваксината да не се използва за хора над 65 години заради недоказано действие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млади хора от Видин направиха клип срещу агресията в интернет
Млади хора от Видин направиха клип срещу агресията в интернет
Ваксината на "Астра Зенека" получи одобрение за употреба в Европейския съюз
Ваксината на "Астра Зенека" получи одобрение за употреба в Европейския съюз