НОВИНИ

Посланикът на Иран у нас: Страната ми не е изнасяла никакви оръжия за Русия или Украйна

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:32, 21.10.2022
Чете се за: 18:20 мин.
По света
Слушай новината

Белият дом заяви в четвъртък, че разполага с обезпокоителни доказателства за задълбочаващата се роля на Иран в подпомагането на Русия във войната с Украйна. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза пред репортери, че Техеран е изпратил "сравнително малък брой" персонал в Крим, за да помогне на руските войски да изстрелят произведени от Иран дронове срещу Украйна.

Потърсихме официалната позиция на властите в ислямската република за отношението им към войната, както и към протестите в страната от последните седмици. Репортерът на БНТ Иво Никодимов разговаря с посланика на Иран у нас Сейед Мохаммад Джавад Расули.

БНТ: Има ли политическа криза в Иран? Виждаме в последните седмици постоянни протести на млади хора. Спортистка, която се състезава без хиджаб, беше посрещната като герой.

Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули: Развитията през последните дни в някои части на Иран имат очевидна и осезаема черупка и много скрити слоеве зад кулисите. След трагичната смърт на едно младо иранско момиче, което нарани сърцата на всички иранци, които са много чувствителни хора, се оформиха протести, особено сред младите, което бе естествено. Но бързото и организирано отклоняване на протестното движение в бунтове бе необичайно и неестествено. Враговете на иранската нация, особено Съединените щати, израелският режим, Саудитска Арабия и някои европейски държави и техните вътрешни агенти, злоупотребявайки с чистите чувства на младежта, започнаха тежка организация, с цел да тласнат протестите към хаос, да създадат безредици и извършват терористични операции в Иран. Това, на което станахме свидетели от втория ден нататък, вече не беше просто протест, а напълно организирани безредици и насилие. В резултат на детайлните разследвания на службите за сигурност, бе установено, че въоръжени терористични групи (като Монафегин, Комеле, Демократите, Джайш Ал-Адл и др.) присъстват сред протестиращите и стрелят на сляпо с цел убийство", обясни посланикът на Ислямска република Иран в България .

Досега в западните граници на Иран са заловени и конфискувани 5 големи пратки контрабандни оръжия, 56 пакета с експлозиви тип C4 и големи количества запалителни материали предназначени за употреба от страна на бунтовниците в страната. Питам ви, ако вашите институции за сигурност бяха изправени пред подобни действия нарушаващи сигурността и обществения ред, какво наистина биха направили? Бунтовете, унищожаването на обществена собственост, създаването на несигурност и извършването на терористични актове не се толерират никъде по света и Иран не е изключение от това правило. Интересно е, че една от европейските телевизии учеше и насърчаваше как да се правят коктейли Молотов и да се палят линейки, пожарни коли и друго обществено имущество. Интересно е, че по време на тези безредици бяха запалени над 70 линейки", допълни той.

"Причината, поради която тази широкомащабна организация създава хаос и несигурност в Иран е съвсем ясна: враговете на иранската нация не могат да видят Иран с неговата независима идентичност и политика, която въпреки наличието на безброй пречки бързо напредва, и се опитват да използва всяка възможност за налагане на удари.Мащабите на тези протести са известни на иранския народ и хората много ясно се разграничиха от бунтовниците. Максималния брой участници в протестни събирания бяха от 300 до 400 души в големите градове, докато стотици хиляди граждани в различни градове на страната обявиха несъгласието си с действията на бунтовниците и настояха правителството да се справи с елементите всяващи несигурност в страната. За съжаление, западните медии не отразяват тези случаи. Ислямска република Иран има силна обществена подкрепа. Иран е пристан на стабилност и устойчива сигурност в региона", смята иранският посланик.

Относно иранския скален катерач ви препращам към официалната страница на състезателката в Instagram. Г-жа Рекаби, отхвърляйки всички слухове и спекулации, заяви, че настъпилия проблем с нейния хиджаб е случаен и е възникнал поради неподходящо време и преждевременното и повикване за изкачване на стената и в това не е имало никаква умисъл. Хиджабът е неразделна част от идентичността на иранската жена, която има дълга история в Иран. Хиджабът е чест за жените в Иран и е преплетена в тъканта на иранското общество и враговете на иранската нация се опитват да сведат въпроса за идентичността до политически такъв, защото смятат, че създавайки двойственост, ще причинят разрив в иранското общество", заяви Расули.

Повод за протестите беше смъртта на една млада жена Махса Амини, по време на полицейски арест. Как властите обясняват този случай? Освен това Западът наложи санкции на Иран заради този случай - какъв е коментарът ви?

Всички етапи от този нещастен инцидент бяха записани от камерите за видеонаблюдение и всички видеоклипове бяха показани на семейството на починалата, както и части от тях бяха публикувани в обществените медии, с цел да просветли общественото мнение. Изказвайки съболезнования и съпричастност към семейството на починалата, редица органи в Иран подчертаха необходимостта от незабавно разследване на случая, последващи действия и изсветляване на проблема и информирането на общественото мнение от официалните институции на страна. Съдебна медицина публикува окончателния си доклад след провеждане на подробни изследвания. Генералният директор на съдебната медицина в Техеран обяви, че 19 лекари специалисти са работили по причината за смъртта на покойната Амини и докладът на тази институция е потвърден от тези хора. В други случаи само един лекар дава експертиза, но в конкретния случай, по нареждане на съдебната власт, комисия от 19 лекари, които притежават различни специалности (неврология, кардиология, ендокринология и др.) издава експертизата, като само 5 от тях работят в организацията по съдебна медицина. Бащата на покойната Махса Амини присъства при първоначалния оглед и при аутопсията на тялото на дъщеря си. Накрая се установи, че „въз основа на медицинската документация от болницата, прегледът на PЕТ-СТ-скенера на мозъка и белите дробове, резултатите от физикалния преглед на тялото и аутопсията, патологоанатомичните изследвания", смъртта не е настъпила вследствие на удар в главата или жизненоважни органи и елементи на тялото", каза Сейед Мохаммад Джавад Расули.

"Политиката на Ислямска република Иран като "правителство имащо чуваемост" е да разследва всички аспекти на съществуващия проблем и наличните възражения. В отговор на втората част от вашия въпрос, за съжаление, Западът (по-специално Съединените щати и Европейският съюз) с погрешна преценка и неконструктивно действие, основано на много невярна информация, за пореден път прибягна до неефективния и износен инструмент на санкции срещу иранците. Категорично осъждаме това действие и го считаме за нарушение на международното право и явен пример за намеса във вътрешните работи.Достойно е за дълбоко съжаление, че в основата на такова погрешно и неконструктивно решение стоят конкретни политически мотиви и позоваване към неоснователна и изкривена информация както и изфабрикувани твърдения на противниците на иранската нация и свързаните с тях добре известни медии", отбеляза посланикът на Иран у нас.

Расули бе критичен към позициите на Европа и Америка, касаещи човешките права.

"Според обявената статистика, през миналата година стотици хора, включително жени, са убити в резултат на стрелба от страна на американската полиция. Дали Европейският съюз и европейските държави са предприели някакви действия срещу Съединените щати за отстояване и спазване на човешките правата ? Дали вие като медия се занимавахте с това масово убийство? Дали Западът наложи санкции на Саудитска Арабия заради човешките права? Според мен позициите на Европа и Америка касаещи правата на човека са една голяма политическа шега. Европейските правителства действат въз основа на своите политически и икономически интереси и тъй като имат много интереси, които вече са свързани със Саудитска Арабия и подобни страни, те запазват мълчание в случаите на явни нарушения на човешките права в държави, управлявани от диктатури. В същото време, поради политическите си и икономически интереси, те действат срещу сигурността на Иран, която е единствената истинска демокрация в региона. Историята на Иран е пълна със случаи на предателство от страна на Запада. Виждали ли сте жалките сцени на френската полиция, която се занимава с улични демонстранти, протестиращи за своите искания за социални помощи и препитание от много седмици.

Как държава, която претендира за правата на човека, налага репресии срещу протестиращите? Не виждате грубото нарушаване на човешките права в Съединените щати срещу чернокожите, както и откриването на масови гробове на деца и расисткото отношение на канадското правителство към индианците, които години по-късно все още живеят в резервати. Защо използвате човешките права в двоен аспект? Медиите и правителствата, претендиращи за правата на човека са безмълвни в това отношение. Това е чисто лицемерие и за пореден път доказва, че правата на човека в речника на много претендиращи за това правителства на Запад не са нищо повече от играчка и инструмент за постигане на политически цели и намеса в работите на други държави", каза още посланикът.

Този подход на Запада показва продължаващия тенденциозен подход и инструменталното използване на човешките права за постигане на политически цели. Великата нация на Иран и преди смяташе Европейския съюз и неговите членове за големи нарушители на човешките права поради тяхното бездействие и подкрепата им за максималните незаконни санкции на Съединените щати. Разбира се, и преди този списък от санкции, всеки гражданин на Иран стотици пъти е бил подлаган на най-безпрецедентните в историята санкции срещу една нация от Запада, и по-специално от американския режим и Европейския съюз.Целият ирански народ, без никаква дискриминация и разделение, в продължение на много години се бори с жестоките санкции на Съединените щати, които са насочени към тяхното препитание, работа, здраве и нормален живот. Дори пеперудените деца не бяха пощадени от едностранните, незаконни и жестоки санкции на САЩ, които са ярък пример за нарушаване на човешките права, допълни той.

Как би се отразило това на преговорите за ядрената програма? Виждате ли възможност за пробив там?

Една от причините за организирането на бунтовете бе те да въздействат отрицателно върху процеса на преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). С това те искат да окажат натиск върху Иран, с цел да получат повече отстъпки от него. Преговорите за вдигането на санкциите не са премахнати от дневния ред на Иран. Проблемът е в противоречивото поведение и говорене на американските правителствени служители. От една страна, те изпращат съобщения и предават вижданията си за съживяването на споразумението, а от друга страна, тяхното поведение и реч не допълва преговорния процес. Има технически основания и поле за възобновяване на СВПД и връщането на всички страни към него. Сега този въпрос зависи от политическото решение на американското правителство като ние можем да се върнем към него, когато пожелаят. Разбира се, Ислямска република Иран няма да губи време със споразумението и ще следва своята външна политика, обясни Расули.

Как се отнася Иран към войната в Украйна? Според украинските власти и западни разузнавателни служби, Русия използва ирански дронове за да нанася удари на украинските градове.

За съжаление, това също е част от фалшивите и лъжливи новини, базирани на политически цели и подхранвани основно от западни източници. Иран многократно е заявявал, че не е страна във войната между Русия и Украйна. Иран не е изнасял никакви оръжия за нито една от страните във войната. Точно както Иран бе против войната срещу Сирия, Ирак и Афганистан и външната политика на Иран се основава на противопоставяне на войната, така е против и войната в Украйна и според възможностите си полага усилия за прекратяване на военния подход.
Горчива политическа ирония е, че държави, които сами изнасят оръжия и оборудване за милиарди долари за едната страна във войната, обвиняват друга държава, че е изпратила оръжия на една от страните във войната и водят пропагандна и психологическа война срещу Иран. Съединените щати и нейните европейски съюзници, изпращайки широкомащабни и разрушителни оръжия в Украйна, допринесоха за значителното удължаване на военните действия и тяхното по-голямо разпалване, като в резултат на което се изостри енергийната и икономическа криза в европейските държави и широко разпространената несигурност и нестабилност на стария континент, и настоявайки за продължаването на това поддръжниците показаха, че не желаят мир и възстановяване на спокойствието. Нима будните народи от региона не виждат, че Съединените щати и някои западни страни изпращайки голямо количество разнообразни оръжия в Украйна се опитват да извадят оръжейните си заводи от кризата, от една страна, и от друга страна удължавайки войната засилват създалата се икономическа и енергийна криза, криза чиито пушек влиза само в очите на хората. Днес голям брой фалирали европейски компании прехвърлят бизнеса си в Съединените щати и закриват дейността си в Европа.

Ако те са привърженици на мира и намирането на политическо решение на конфликта в Украйна, какво означава изпращането на това количество оръжие на една от страните във войната? Това поведение е напълно противоречиво. Съединените щати и европейските страни не са в състояние да коментират този въпрос. Иранския народ все още не е забравил всестранната подкрепа към агресорския баасистки режим в Ирак по времето на Саддам Хюсеин и изпратените от западните страни и по-специално от Съединените щати, Германия, Франция и Обединеното кралство различни видове оръжия, включително конвенционални и неконвенционални, химически и биологични такива, което доведе до отвратителните убийства на невинни ирански жени и деца, особено в кюрдските райони на Иран, завърши Расули.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителка учреди със собствени средства стипендия за кандидат-студент в неравностойно положение
Учителка учреди със собствени средства стипендия за кандидат-студент в неравностойно положение
БФС оправи гафа, юношите на Берое ще участват в осминафиналите за Купата на България
БФС оправи гафа, юношите на Берое ще участват в осминафиналите за Купата на България