НОВИНИ

Енергийното министерство обсъжда да въведе еднакви цени за газа, тока и парното

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:09, 21.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Битовите потребители на парно, ток и природен газ да заплащат еднаква цена. Предложението идва от енергийното министерство, като целта е битовите потребители да бъдат защитени и да не да преминават от един източник на отопление към друг.

От енергийното министерство са изчислили, че 90% от абонатите на ток използват до 800 квч електроенергия през зимата и до 300 квч през лятото. Затова предлагат цената на тока до тези стойности да бъде регулирана, а над тях - каквато е на свободния пазар.

"Потребители, които разполагат с луксозни имоти, със системи за отопление на басейн, сауни и т.н. да не бъдат компенсирани за тези консумации, за да има повече средства за всички останали потребители", обясни Росен Христов.

Мярката може да влезе в сила най-рано от 1 януари, ако бъде одобрена от парламента. Министърът обясни, че се правят различни изчисления като крайната цел е разходите за отопление, независимо от вида енергия, да бъдат приблизително еднакви

"Да има еднаква цена, т.е. за крайния потребител, за битовия потребител отоплението на парно, газ или ток, нашето виждане е да бъде на една цена. По този начин да избегнем, да не караме хората да си купуват климатици, да преминават от един вид енергии на други", коментира Христов.

Хората, които се отопляват на дърва или пелети също да бъдат засегнати от мярката, предлагат от ведомството.

"Това е към Министерството на земеделието. Надявам се колегите от земеделие, и икономика и финанси да се включат в процеса, за да имаме една цялостна схема. Ние сме ги поканили и те също работят по въпроса", каза Росен Христов.

При компенсирането на бизнеса ще бъде въведен диференциран подход. В по-голяма степен ще бъдат компенсирани компаниите, които са въвели енергоспестяващи мерки и са намалили потреблението си в пиковите часове. Министър Христов коментира и темата с доставката на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". По думите му с решение на предишното правителство са били блокирани възможностите за диверсификация като акцентът е бил само върху една компания. След отмяната на решението вече има възможности за преговори с няколко европейски и американски компании.

"Очакваме да се създаде една конкурентна среда и да се достигне най-добри условия, като при атомната електроцентрала приоритетът е сигурността", каза Росен Христов.

От "Продължаваме Промяната" реагираха с декларация, в която се казва, че с последните действия на служебното правителство са застрашени енергийната сигурност и независимост на България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бирсент Карагарен: Не е лесно да преодолееш Левски
Бирсент Карагарен: Не е лесно да преодолееш Левски
Още 2 млрд. лева евросредства ще влязат в образованието
Още 2 млрд. лева евросредства ще влязат в образованието