НОВИНИ

Повече от 600 хил. нуждаещи се ще получават храна и материална подкрепа

близо 000 нуждаещи получават топъл обяд края годината
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 13.07.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от 600 000 нуждаещи се ще бъдат подкрепени по Програма за храни и основно материално подпомагане за периода 2021 – 2027 г. Това предвижда проект, който е публикуван за обществено обсъждане. Програмата е насочена към преодоляване на материалните лишения, бедността и социалната изолация сред най-уязвимите групи в обществото.

Според разчетите най-малко веднъж годишно пакети с основни хранителни продукти и хигиенни материали ще получават повече от 530 000 лица с ниски доходи и в затруднена ситуация – хора с увреждания, възрастни, многодетни семейства, представители на малцинствени групи и други.

Програмата предвижда подкрепа и за деца от бедни и уязвими семейства. За повече от 10 000 новородени ще бъде осигурено материално подпомагане с най-необходимите бебешки продукти. Помощта е предназначена за деца от семейства с ниски доходи, деца в риск, както и за деца, настанени в приемни семейства, потребители на социални услуги, деца на майки, жертви на насилие и други.

За повече от 10 000 деца до 3-годишна възраст ще бъде осигурена пълноценна храна, а в допълнение за семействата им ще бъдат търсени устойчиви решения, за да се ограничи предаването на бедността между поколенията. Над 50 000 лица, които поради бедност и изолация не могат сами да осигуряват прехраната си, ще получават целогодишно топъл обяд.

Финансирането се осигурява от Европейски социален фонд, както и националния бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: "Има такъв народ" не участва в никакви задкулисни договорки
Слави Трифонов: "Има такъв народ" не участва в никакви задкулисни договорки
Милош Петрович се завърна в Локомотив (Пловдив)
Милош Петрович се завърна в Локомотив (Пловдив)