НОВИНИ

Повече проекти и по-малко средства за саниране на жилищни сгради

недостиг средствата саниране жилищни сгради
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 16.01.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

При бюджет 1 млрд. и 129 млн. лв. по програмата за саниране на жилищни сгради са подадени проектни предложения за около 4 млрд. лв. Това коментира регионалният министър Андрей Цеков.

Още в края на 2022 г., когато са създадени критериите по програмата е било ясно, че нуждите ще надвишат отделените по нея средства.

По думите на министъра, критериите за оценка са абсолютно обективни и дават възможност всяка сграда да получи по 140 точки, генериращи се от данните в енергийните сертификати. Цеков допълни още, че всички решения за отпаднали проекти могат да бъдат обжалвани.

"Сдружението на собствениците сключва договор с общината, като в него записва на каква стойност да бъде проектното предложение. И тук енергийният одитор е предвидил да речем 1 млн. лева, а проектното предложение е подадено за милион и 300 хил. лева, което на теория ще получи по-малко точки от сграда със същите показатели - енергийни, но с по-нисък бюджет. Това означава, че по преценка на общината и със съгласието на съответното сдружение на собствениците е завишен бюджета - защо? Това е въпрос, който трябва да изясняват общината и сдружението на собствениците по между им. Аз мога само да гадая, имам една плеяда различни възможни предположения защо, някъде може да е сбъркано, другаде може да не е и да има други мотиви", обясни Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниеле Де Роси е новият старши треньор на Рома
Даниеле Де Роси е новият старши треньор на Рома
Димитър Кузманов допусна обрат и отпадна на старта в Тенерифе
Димитър Кузманов допусна обрат и отпадна на старта в Тенерифе