НОВИНИ

ПП-ДБ утре ще разпратят декларацията с предложенията си за промени до всички политически сили

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 15.07.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

ПП-ДБ поиска 3 месеца от президента, за да може през това време да бъдат приети 7 антикорупционни закона от депутатите.

Утре от коалицията ще изпратят на парламентарно представените групи предложенията си за промени и ще очакват отговор за подкрепа. Ако ПП-ДБ не я получат, ще върнат на президента втория мандат неизпълнен.

Президентът Румен Радев заяви, че ще спазва Конституцията.

"Кризите изискват нестандартни решения и затова предлагаме нестандартно решение за излизане, неуспялата борба с корупцията. Искаме да предложим пакет от закони за изчистване от корумпирани лица", каза Николай Денков - председател на ПГ на ПП ДБ.

Като каза, че разбира изненадата им и липсата на готовност, президентът подчерта

"Защото чл.99 на Конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на Народното събрание и под каквато и форма да са опаковани тези важни искания ,те водят неизменно към изискването на Конституцията към този основен въпрос - има ли мнозинство в 50-ото НС? Защото вие имате 39 депутати, а вашите идеи изискват мнозинство, а за някои от идеите ви и квалифицирано мнозинство", каза президентът Румен Радев.

След срещата стана ясно, че от ПП-ДБ за заложили в декларацията приемането на 7 важни законопроекта. Обясниха, че ако намерят за тях подкрепа, ще са им нужни 3 месеца, за приемането на законите, ако не получат подкрепа - връщат веднага мандата.

"Ще предложим максимално бързо декларация на Народното събрание, в която НС декларира своята подкрепа за 7 основни закона или решения - закона за съдебната власт ,избор на антикорупционна комисия, закона за подаване на сигнали, закона за личния фалит, закона за нов омбудсман, както и начало на реформа в службите чрез въвеждане на тестове за интегритет", обясни Божидар Божанов от ПП-ДБ.

"Ние подкрепяме нашите колеги от "Демократична България" за тази декларация, но сме скептични, че има такова мнозинство. Също научихме си урока, само някой да декларира и да обещава разни работи не означава нищо. Истинският тест е реалното гласуване", обясни Кирил Петков.

ПП-ДБ ще разпратят още утре декларацията до всички политически сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Мичевска със златен медал от световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух в Тайпе
Илияна Мичевска със златен медал от световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух в Тайпе
Какви са реакциите на политиците след ултиматума на ПП-ДБ?
Какви са реакциите на политиците след ултиматума на ПП-ДБ?