НОВИНИ

Какви са реакциите на политиците след ултиматума на ПП-ДБ?

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:51, 15.07.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

От готовност за разговори, през ултиматум, до обявяване на идеята за противоконституционна - така днес част от партиите реагираха на срещата на държавния глава с ПП-ДБ.

От най-голямата политическа сила ГЕРБ - СДС не коментираха, дали ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ. Още преди срещата при президента с пост в социалните мрежи Делян Добрев призова президента да не дава време на станалата втора политическа сила.

Искат 2 месеца за персонална предизборна кампания, в която като бъдещ мандатоносител ще сипят опорки за "реформи, регулатори и регламенти". Като богопомазани ще обявят за корумпирани всички останали партии и политици.

"Г-н Президент, много точно ги кръстихте "шарлатани" и се отрекохте от тях. Не им позволявайте да Ви заблудят повторно и да Ви се качат пак на главата. Искат 2 месеца за персонална предизборна кампания, в която като бъдещ мандатоносител ще сипят опорки за "реформи, регулатори и регламенти". Като богопомазани ще обявят за корумпирани всички останали партии и политици. Единствената цел на тези 2 месеца е да измамят избирателя като онова ала-бала с машините, в което замесиха и Вашето име. Не им ги давайте!", каза Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

Преди срещата на ПП-ДБ с президента, от "Възраждане" призоваха вторият мандат да бъде върнат веднага или ПП-ДБ да отцепят двама депутати от групата си, за да може Възраждане да стане втора политическа сила. По-късно , в позиция, от Възраждане поставиха ултиматум срещу подкрепа.

Следващото, което следва да припознаят, е искането на "Възраждане"и 604 000 български граждани за провеждането на референдум за запазване на българския лев.

"Няма значение кой е министър-председател, ако не зачита волята на българския народ. Радваме се, че ПП-ДБ най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията. Следващото, което следва да припознаят, е искането на "Възраждане"и 604 000 български граждани за провеждането на референдум за запазване на българския лев. Защото борбата с корупцията е немислима при отсъствието на демокрация. Ето защо няма значение кой е министър-председател, ако той не зачита волята на българския народ и неговото демократично право за провеждане на референдум", заяви Костадин Костадинов.

От ДПС заявиха, че не подкрепят идеята и я намират за противоконституционна.

"Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията, Слава Богу, че президента ги върна в реалността. Трябва да се приеме декларация, с която народните представители да се задължат, да приемат определени закони - нали си представяте какво издевателство е това с Конституцията. С колегите гледахме, през цялото време и ме избиваше смях, ама нервен смях, защото тези хора са пратени в парламента и трябва да имат елементарна политическа и законодателна култура", каза Йордан Цонев, ДПС.

Временно изпълняващият председател на БСП Атанас Зафиров заяви пред БНР, че първо искат да се запознаят с предложението, преди да го подложат на гласуване от партийните им органи.

"Нека видим декларацията, нека да видим пакета от закони и решения, които предлагат, пак казвам с нас разговор с нас не е воден", обясни Атанас Зафиров, председател на БСП.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов написа, че желанието на ПП-ДБ, президентът да отложи с 3 месеца връчването на мандата е противоконституционно и може да доведе до импийчмънт на държавния глава.

"Отидоха при Президента и се опитаха да се скрият зад неговия гръб, за да прикрият пълната си безпомощност и несъстоятелност като мандатоносители", каза Слави Трифонов.

И все пак от ИТН, заявяват, че биха дали подкрепа за тази декларация, но ако от нея се премахнат противоконституционните призиви. Допълват, че ще огледат направените законопроекти и решения, ще ги обсъдят с юридическите си експерти, и ще направят необходимите предложения и корекции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ утре ще разпратят декларацията с предложенията си за промени до всички политически сили
ПП-ДБ утре ще разпратят декларацията с предложенията си за промени до всички политически сили
Спортни новини 15.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 15.07.2024 г., 20:50 ч.