НОВИНИ

Правителството на Хонконг предлага обезщетение за унищожени хамстери

правителството хонконг предлага обезщетение унищожени хамстери
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:12, 28.01.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Властите в Хонконг предизвикаха скандал за правата на животните, като наредиха хиляди хамстери да бъдат предадени за "унищожаване", след като в магазин за домашни любимци бяха открити следи от ковид при 11 животни, съобщава Ройтерс.

Градският департамент по земеделие, рибарство и опазване на околната среда заяви, че ще им предложи еднократно плащане в размер до 30 000 хонконгски долара (2 870 паунда.).

"Всички тези мерки засегнаха бизнеса на местните магазини за домашни любимци, които продават хамстери", се казва в съобщение на отдела, като се добавя, че плащанията ще бъдат извършени от правителствения фонд за борба с епидемията.

Миналата седмица властите в Хонконг разгневиха любителите на домашни любимци със заповед за умъртвяването на около 2 200 хамстера, след като установиха, че огнището на заразата се дължи на работник в магазин, в който 11 животни са дали положителен резултат.

На хората, които през последните седмици са си купили хамстери - популярни домашни любимци в пренаселения град, беше наредено да ги предадат за изследване и "хуманно изпращане".

През последните дни хиляди хора предложиха да осиновят нежелани хамстери на фона на общественото недоволство срещу правителството и неговите съветници по пандемията, което офисът на лидера на Хонконг Кари Лам нарече ирационално.

Връзката между хамстерите и предаването на инфекцията на хората остава неубедителна, но правителствени служители заявиха, че репресиите все пак са необходими като предпазна мярка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Марица остана доволен от спечеления първи трофей с отбора
Треньорът на Марица остана доволен от спечеления първи трофей с отбора
Слънчеви панели в панелния блок - как един инженер пести от сметките за ток?
Слънчеви панели в панелния блок - как един инженер пести от сметките за ток?