НОВИНИ

Правната комисия обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:44, 27.04.2021
Чете се за: 04:17 мин.
Политика
кирова
Слушай новината

Парламентарната правна комисия обсъжда на второ четене промените в изборното законодателство, предложени от председателя на Народното събрание Ива Митева и група депутати от "Има такъв народ".

По време на дебатите от БСП предложиха активна регистрация.

"Oт 30 години се води дебат за адекватността на изборните списъци. Ние предлагаме активна регистрация, която да щади избирателя. Предлагаме няколко пъти най-после да бъде създаден регистър. И на базата на вето да се създават избирателните списъци. Предлагаме да се вземе като база гласувалите на последните избори и да се даде срок на хората да се допишат. Този списък да се допълва от хората, които по една или друга причина не са могли да гласуват на последните избори. С този метод ще може по-лесно да се организира и гласуване по пощата. Така ще се реши феномена "мъртви души", каза Крум Зарков от БСП за България.

"Този регистър от 2014 г. беше компромис заради един параграф в Изборния кодекс. Тогава мотивите, че няма как да се обявяват на сайтове и публично лицата, които са упражнили своя вот. Европейската практика изисква регистрите да се актуализират, да са публични. България има критики заради дописването в изборния ден в списъците. Това, което се предлага, ще позволи дописаните в списъците в изборния ден да са в пъти повече. За да накараме хората в чужбина да дадат своя настоящ адрес, трябва да им дадем стимул за това. Ние сме за пълен одит на избирателните списъци. Нека да не действаме прибързано", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

"Истината е, че ние нямаме точна информация колко хора са в чужбина, къде се намират. След два-три месеца ще се изправим пред този проблем. И тогава не с пощата, с нищо не можете да върнете доверието в хората", каза Крум Зарков от "БСП за България".

"Ние започваме да ремонтираме нещата откъм покрива. Невъзможно е да влезеш в Германия и да не получиш адрес. Избягваме да коментираме тези въпроси и ще започнем да променяме Изборния кодекс в части, които не може да се променят без да променим фундаменти", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

В крайна сметка депутатите не гласуваха това предложение на БСП.

БСП предложи видеонаблюдението в края на изборния ден при броенето на бюлетините да бъде централизирано.

"Това ще реши въпроса каква ще е доказателствената стойност пред съда. Хубаво е вашето решение на "Има такъв народ" и застъпниците да снимат, но каква ще бъде доказателствената стойност", попита Крум Зарков от "БСП за България".

"Не съм сигурен, че е възможна да се организира видеонаблюдение във всяка секция. ЦИК може да каже", каза председателят на правната комисия и депутат от "Има такъв народ" Радостин Василев.

"Все пак става въпрос за защита на личните данни", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова.

"Целта на ГЕРБ е да се тупка топката така, че да няма видеозаснемане. Това е юридически трик на ГЕРБ. Видеозаснемането на застъпници е да има честност и прозрачност. Компилацията между предложенията на БСП и ИТН е добър вариант", каза Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Да уточним - ГЕРБ не е против видеонаблюдението", подчерта Николина Ангелкова.

Предложението за видеонаблюдение беше подкрепено.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд оправда туркиня, убила мъжа си след години насилие над нея
Съд оправда туркиня, убила мъжа си след години насилие над нея
Оправдаха на първа инстанция Евгени Крусев за ремонта на "Граф Игнатиев"
Оправдаха на първа инстанция Евгени Крусев за ремонта на "Граф Игнатиев"