НОВИНИ

Преди началото на кампанията: Послания на част от претендентите за управлението

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 01.09.2022
Чете се за: 03:55 мин.
Политика
очаква последният работен ден ото народно събрание
Слушай новината

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че всяко антикризисно правителство е приемливо, включително и управление на малцинството, като се обяви против коалиции "Анти". Бившите управляващи от "Продължаваме промяната" продължават да поставят червената линия "Анти ГЕРБ". От "Демократична България" са готови да управляват и смятат, че редовен кабинет трябва да се състави след изборите.

Разговори с всички и търсене на съгласие по политики срещу кризите са необходимият минимум от усилия, които трябва да бъдат положени след изборите на 2 октомври, казват от ГЕРБ.

"Основният ни спор е с "партията на посредниците", спокойно можем да я наричаме така. Защото тя върна посредниците в търговията с газа, посредниците в тока, посредниците в нефта. И това са фактите. Всичко се случва в полза на Руската федерация с подкрепата на "партията на посредниците". Катастрофата, финансовата, която ни оставя Асен Василев е непоправима. И тук аз не мога да разбера защо ви интересува най-много кой с кого ще управлява. Тук, става въпрос за антикризисно правителство", каза Борисов.

Борисов допълни, че ако се налага, са готови да съставят и правителството на малцинството с ясни приоритети. "Продължаваме промяната" не отстъпват от позицията, че кабинет с участието на ГЕРБ е неприемлив. На твърденията на Борисов, чрез социалната мрежа, отговори съпредседателя на партията Асен Василев.

"Разбрах, че г-н Борисов е притеснен от моята финансова политика. Разбирам го. Мафията е в криза и може би ще фалира. За сметка на това повишихме пенсиите, направихме детските градини безплатни и спряхме корупционния канал на "Капитан Андреево" за отровни храни. Мога да уверя г-н Борисов, че като спечелим изборите ще повишим пенсиите отново, ще повишим минималната работна заплата и всички средства на държавата ще отидат при нейните граждани. Както и антикорупционната комисия ще заработи и най-накрая ще започне да гони корумпираните. Така че не се притеснявайте, мафията ще фалира наистина", каза Василев.

Според "Демократична България" най-опасен е вариантът след изборите на 2 октомври да продължи да управлява служебно правителство и след няколко месеца да има нов вот. По думите на Христо Иванов трябва да бъде съставен редовен кабинет.

"Демократична България" иска да управлява. "Демократична България" знае какво да прави в управлението и знае какво може да се направи за България и за гражданите й. И дали някой се плаши от зимата, подозирам, че много хора си казват, да изкараме тази зима в опозиция, след това ще видим. И нямат никакво значение личните битки, егото, видяхме до къде ни докара фокуса върху тези неща. Това, което за нас е важно е това България да се движи в правилната посока и това ние можем да гарантираме", каза Христо Иванов.

Въпреки различията си и трите политически формации подчертават, че трябва да се използват възможностите на Плана за възстановяване и устойчивост, за да се преодолее икономическата криза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди 15 септември: Търсят се учители по математика, информационни технологии и английски език
Преди 15 септември: Търсят се учители по математика, информационни технологии и английски език
Александър Лазаров се класира за четвъртфиналите на турнир по тенис в Испания
Александър Лазаров се класира за четвъртфиналите на турнир по тенис в Испания