НОВИНИ

Предимно слънчево днес

предимно слънчево
bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 05.01.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Времето
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за проливни валежи и през изминалата нощ. От началото на валежната обстановка най-голямо количество дъжд бе измерено в Кюстендил - 58 литра на квадратен метър. В Благоевград - около 55 литра на квадратен метър, а в Сандански - 52 литра на квадратен метър.

В близките часове валежи не се очакват. Облачността навсякъде ще се разкъса и намалее и ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад, но до вечерта ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в София - около 9°.

През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време, но след полунощ от запад облачността ще започне да се увеличава. Вятърът в повечето райони ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, а максималните - между 10° и 15°, малко по-ниски в северозападните райони. В района на София ще е около 10 градуса.

Утре заоблачаването от югозапад ще продължи и до вечерта ще обхване цялата страна. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Привечер и през нощта срещу четвъртък в Западна България ще започнат валежи от дъжд, като в планините, над 1300 м, ще преминат в сняг. Облачността и там ще се увеличава.

Ще бъде и много ветровито - ще духа силен, по билата и бурен югозападен вятър.

Максималните температури в курортите - от 0 градуса на Алеко, около 3-4° в Боровец и Пампорово и до 7° в Банско.

И на Балканския полуостров от запад на изток облачността ще се увеличава, най-късно в крайните североизточни райони, където през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. По адриатическото крайбрежие ще има валежи от дъжд и сняг. След обяд и над западните райони ще започнат валежи от дъжд, в планините - от сняг.

Облачно остава времето утре и над по-голямата част от Европа. На много места в Западна и Централна Европа ще вали сняг, а на места в Полша, Унгария, Южна Швеция и Южните части на Пиринеите и Апенините валежите ще са от дъжд.

У нас в четвъртък и петък времето ще бъде облачно, с валежи от дъжд, в планините - от сняг. В Западна и Северна България ще проникне по-студен въздух и температурите там ще се понижат, в югоизточната част от страната, където ще продължи да духа югозападен вятър, ще се задържи доста топло за началото на януари. Със застудяването в северозападните райони, Предбалкана и високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг.

В събота ще остане предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, в западните и планинските райони - предимно от сняг. В неделя се очаква слабо затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 5 хиляди ваксини стигнаха до Бургас
Близо 5 хиляди ваксини стигнаха до Бургас
Клоп се оплака, че Манчестър Юнайтед получава повече дузпи от Ливърпул
Клоп се оплака, че Манчестър Юнайтед получава повече дузпи от Ливърпул