НОВИНИ

Предлагат мерки в подкрепа на бизнеса в София. Вижте какви

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
13:12, 08.12.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Регионални
отвориха ресторантите какви ограничения спазват клиентите
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Пореден шести пакет от мерки в подкрепа на бизнеса в София, който пострада вследствие на ковид кризата, предлагат от Столичния общински съвет.

Облекченията се предвиждат на влязат в сила от началото на новата година и да продължат до края на март 2022 година.

Предложенията, предвиждащи редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, бяха обсъдени на среща с представители на бизнеса, в която участваха председателят на СОС Георги Георгиев, общинските съветници Николай Стойнев, Стефан Марков, Борис Петров и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Докладът с мерките, който е подкрепен и от групите на БСП и „Патриоти за София“, ще бъде разгледан на предстоящото заседание на СОС на 16 декември, а те ще влязат в сила от 1 януари. Ето какви облекчения се предвиждат за бизнеса в столицата:

Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО/районни кметове/общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.

Намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана:

- при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50%;

- при спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%.

За занаятчии фиксираната е 50%, а за земеделските производители – 20%.

Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем е предвидено за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%. Сред мерките е предвидена и 50% фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито.

Председателят на градския парламент Георги Георгиев коментира, че над 7,5 млн. лева са отстъпките, които Столична община е направила с цел подпомагане на бизнеса през тази година, в която загубите в градския транспорт продължават да се увеличават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС спря правата на провинили се съдии
БФС спря правата на провинили се съдии
Ивет Горанова получи награда за високи спортни постижения
Ивет Горанова получи награда за високи спортни постижения