НОВИНИ

Демокрациите ни са под обсада от страна на Путин, каза председателят на Парламентарната асамблея на НАТО

Сесията на НАТО изпраща три ясни послания, заяви Михал Шчерба

Милена Кирова
от Милена Кирова
06:40, 27.05.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг e в България. Tой участва в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София. Във форума има парламентаристи от 32 държави - членки на Алианса.

Те ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна.

В София Асамблеята трябва да приеме препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Форумът беше открит от председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба.

"Ставаме все по-силни. Ще представя и поставя на гласуване две важни декларации - за непоколебимата ни помощ и подкрепа за Украйна и декларация с препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази година. Нашата среща се случва във време на големи опасности - войната на Русия срещу Украйна се намира в критична фаза. Повече от когато и да било трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ. На второ място НАТО и държавите членки съюзници задължително трябва да демонстрират своето единство и решимост на срещата на върха през юли. Третата опасност - демокрациите ни са под обсада от страна на Путин и неговите приятели диктатори. Целят да унищожат демокрацията", заяви Михал Шчерба.

По думите му сесията на НАТО изпраща три ясни послания.

"Ние сме с Украйна до момента, в който тя извоюва победата и след това. След повече от 800 дни война нашите украински приятели са тук при нас, за да ни напомнят, че трябва да ги подкрепяме сега, а не след две седмици. И ние трябва да изоставим изкуствените червени линии. Украинците трябва да получат това, което им е необходимо", допълни Михал Шчерба.

Обяви пълна решимост за защита на демокрациите.

"Трябва да направим нашите общества по-устойчиви. Трябва да направим нашите демокрации по-издръжливи, защото сигурността не опира само до танкове и военни самолетни, а означава и издръжливост на обществата и демокрациите. Призоваваме НАТО да засили дейностите си и да се основе център за демократична устойчивост в щаб квартирата на НАТО. Искаме да направим НАТО по-силен от когато и да е. Нашата визия за НАТО е ясна: НАТО трябва да бъде Алианс за демокрации. Да защити всеки сантиметър на съюзниците си. Съюз, който споделя отговорно ползите си. Швеция присъства за първи път и трябва да приветстваме като член Украйна, която да я последва", каза още Михал Шчерба.

Йенс Столтенберг ще се срещне на четири очи със служебния премиер Димитър Главчев, а след това и с военния министър Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения в Армения и Грузия: Трима загинали и стотици евакуирани
Наводнения в Армения и Грузия: Трима загинали и стотици евакуирани
Десетки загинали и ранени при удар срещу бежански лагер в Рафа
Десетки загинали и ранени при удар срещу бежански лагер в Рафа