НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков: В момента има риск Западните Балкани да са втора конфликтна точка, свързана с войната в Украйна

премиерът кирил петков момента риск западните балкани втора конфликтна точка свързана войната украйна
bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 31.03.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Очаквам в съвсем скоро време смесената историческа комисия да излезе с резултати, доколкото съм информиран, прогресът е огромен. Радвам, се че когато от двете страни има дух да работим заедно, се постигат успехи. Това коментира пред журналисти в Благоевград премиерът Кирил Петков.

Всичко зависи какви резултати постигаме заедно - това с календарите не работи, подчерта той. По думите му, има няколко ключови аспекта:

  • кога ще отворим архивите
  • езика на омразата - какво сме направили като механизъм срещу него
  • какво ще вкараме в европейската потенциална преговорна рамка - например дали Конституцията на РСМ ще включва правата на българите и дали ЕС ще иска да бъде гарант за това

В момента Западните Балкани имат риск да са втора конфликтна точка, свързана с войната в Украйна. Най-лошото е Западните Балкани отново да са регион с висок риск на нестабилност - и политическа, и всякаква, допълни Петков.

Той коментира и резултатите от преброяването в Република Северна Македония, според които само 3504 граждани в страната са се определили като българи на фона на близо 87 000 издадени документи за български произход на югозападните ни съседи.

Единственият начин да имаме преброявания, които ще зачетат всички българи в РСМ е, когато тяхната конституция включва колективните права на гражданите им. Ние трябва във времето на общите преговори да се включи и темата за вкарването на колективните права на българите в македонската конституция, тогава преброяването би било по-лесно. Последните 30 години нашата политика не е била толкова конструктивна и не сме могли да постигнем всичко, посочи премиерът.

3504 са българите в РСМ според националното преброяване

На въпрос на журналисти дали спецпрокуратурата е изискала справка от МС какви хора са влизали и излизали в сградата през февруари и март, премиерът отговори, че ще провери тази информация.

Пълно безобразие е ако се опитват да видят кой влиза и излиза. Ако това е вярно, ще бъде просто пореден саботаж, безобразие от спецпрокуратурата. Трябва да се види много внимателно дали искат да се опитват да контролират хората, които дават сигнали, които след това отиват директно към Европейската прокуратура.

Премиерът Кирил Петков е на посещение в Югозападна България. В Благоевград той се среща с представители на "Клуба за стартиращ бизнес" в Американския Университет в България. Предвидено е и да посети зеленчуковата борса в село Кърналово.

В Сандански Кирил Петков ще участва в работна среща между общините от България и Република Северна Македония, попадащи в обхвата на Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави 2021-2027 г., организирана от Националното сдружение на общините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две бебета делфини са родени в Делфинариума в Одеса след началото на войната (Снимки)
Две бебета делфини са родени в Делфинариума в Одеса след началото на войната (Снимки)
Участниците на Европейското по джудо ще бъдат поставени в "балон"
Участниците на Европейското по джудо ще бъдат поставени в "балон"