НОВИНИ

Премиерът Янев ще участва в световната конференция за климата

bdquoвластта говори откритоldquo премиерът стефан янев отговаря въпроси граждани медии
bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 31.10.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Стефан Янев ще участва в световната среща на лидерите в рамките на 26-ата конференция на ООН по изменение на климата, съобщиха от правителствения пресцентър.

Премиерът Янев и другите участници в световната среща на лидерите ще бъдат посрещнати в Конгресния център в Глазгоу от министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Българският министър-председател ще направи изказване във втория ден на лидерската среща. България дава ясен знак, че в условията на световната криза, причинена от пандемията и непрекъснато повишаващите се цени на енергията, изпълнява стриктно Парижкото споразумение и работи за изпълнението на европейските колективни цели за намаление на емисиите на парникови газове.

В рамките на срещата премиерът ще открои усилията, които България полага за осъществяване на плавен, справедлив и съвместим с икономиката ни зелен преход. Стефан Янев ще акцентира също върху Националния план за възстановяване и устойчивост, представляващ новата пътна карта за декарбонизация на българската индустрия.

Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и Парижкото споразумение са основните международни споразумения, които на глобално ниво поставят цели и обединяват усилията на всички държави за справяне с изменението на климата.

Като държава членка на ЕС, България не преговаря самостоятелно в рамките на международните преговори по климата. Те се водят от името на ЕС като регионална организация. България и останалите държави членки разработват съвместна позиция на Съюза за преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Готов съм да водя Лудогорец за постоянно
Станислав Генчев: Готов съм да водя Лудогорец за постоянно
Ансамблите на Италия и Русия си поделиха златните отличия
Ансамблите на Италия и Русия си поделиха златните отличия