НОВИНИ

Президентът на Шри Ланка се оттегля от поста

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:28, 10.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса се е съгласил да се оттегли от поста. Това ще се случи идната сряда, за да се гарантира "мирното предаване на властта", каза председателят на парламента.

Това стана ясно само няколко часа след като хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на държавния глава и подпалиха дома на премиера.

По време на бурните протести нито един от двамата лидери не е бил в дома си. Новината за оставката на президента предизвика празненства и фойерверки в столицата Коломбо.

Причина за протестите е тежката икономическа криза в Шри Ланка. Галопиращата инфлация в комбинация с липсата на средства за внос на храни, горива и медикаменти доведе до тежки икономически проблеми в страната за последните 70 години.

Днес лидерите на опозиционните политически партии в Шри Ланка се съберат в опит да се споразумеят за съставяне на ново правителство.

"Президентът ме информира и ме помоли да запозная и вас, че ще подаде оставка на 13 юли, за да осигури мирно предаване на властта. За това няма нужда дестабилизирането на страната да продължи. От името на държавата, моля всички за сътрудничество и в името на бъдещето на страната ни да опазим мира", заяви Махинда Япа Абеивардена, председател на парламента.

"Най-великото нещо, което народът и младежта в тази страна направиха, е да изгонят този човек. Той не се оттегля, той беше изгонен. Това, което трябва да направим сега, е хората, които обичат тази страна, да се обединят, за да я възстановят отново", допълни Намал Явардене, протестиращ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в защита на правото на аборт в САЩ
Протести в защита на правото на аборт в САЩ
Кирьос застава на пътя на Джокович към седма титла от Уимбълдън
Кирьос застава на пътя на Джокович към седма титла от Уимбълдън