НОВИНИ

Президентът Радев: 30% от българите вече живеят в чужбина

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 22.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

30% от българите вече живеят в чужбина, обяви президентът Румен Радев. Днес той се включи в Националната конференция за българския език "Език свещен" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". По думите на държавния глава на страната ни е необходим Национален културен институт, който да обединява българските общности зад граница чрез българския език и култура.

Държавният глава подчерта огромната роля на форума, който поставя във фокуса на дискусията важните проблеми пред утвърждаването и развитието на българския език в България и в чужбина. По думите му това се случва в труден и предизвикателен момент, когато България е раздирана от вътрешнополитически противоречия и решава важни въпроси на полето на международната дипломация, засягащи бъдещето на страната, на нашите съседни държави и мястото ни в ЕС.

"В този труден и предизвикателен момент, вие връщате дебата там, където му е мястото – за да устоите България като държава, за нашата сплотеност, единство и бъдеще като нация, а това несъмнено е нашият език", заяви Румен Радев.

Според вицепрезидента Илияна Йотова, по чиято инициатива се провежда конференцията, страната ни вече губи територии на българистиката по света.

"Как съхраняваме българския език и българската идентичност в нашите исторически диаспори, в българската емиграция, сред децата, които все повече се раждат извън страната; как използваме българския език като мотив тези деца да се завърнат в България", попита Илияна Йотова.

На конференцията беше приета декларация, която поставя като приоритет създаването на Български национален културен институт, който да е гарант за популяризиране на българистиката, българската култура и изкуство по света. Български език в момента се преподава в 20 държави с помощта на 38 лектори, а студентите, които изучават български в чужбина, са 1600.

Автор: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Попов: Никой от БФС не е бил викан на разпит в ГДБОП, ще обжалваме решението на съда за конгреса
Борислав Попов: Никой от БФС не е бил викан на разпит в ГДБОП, ще обжалваме решението на съда за конгреса
От МВР потвърдиха, че Борислав Михайлов е бил на разпит в ГДБОП
От МВР потвърдиха, че Борислав Михайлов е бил на разпит в ГДБОП