НОВИНИ

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката

президентството предприети мерки гарантиране сигурността христо грозев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 25.01.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

Депутатите приеха промени в Закона за енергетиката

Президентът оспорва въведеният времеви интервал на финансовия сетълмент от един час, изготвян от електроенергийния системен оператор и напомня, че европейското право предвижда период за уреждане на дисбаланса от 15 минути.

"С § 24 от ЗИД на ЗЕ е приета разпоредба, която се отклонява от посочените норми на Регламент (ЕС) 2017/2195 и Регламент (ЕС) 2019/943. Тя отлага вече въведеното в България задължително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, извършван на времеви интервал от един час.

Ако периодът на сетълмент не е максимално близо до часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на търговските участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси. Вследствие на това операторът ще реализира по-високи разходи за регулиращи мощности и може да се стигне до намаление на водните запаси в големите язовири. Увеличението на разходите за регулиране на оператора ще доведе и до по-висока цена на балансиращата енергия, което ще бъде с неблагоприятен финансов ефект за потребителя. Търговският износ и обменът на електрическа енергия с други държави също ще бъдат засегнати", се казва в мотивите на президента.

Според Румен Радев промените са в несъответствие с правото на ЕС акто се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България.

"Задължителното балансиране за 15 минути е въведено след детайлен анализ на системите в 36 държави, голяма част от които от Европейския съюз. Прилагането на 15-минутните периоди за балансиране допринася за по-доброто използване на съществуващите междусистемни електропроводи, по-големи обеми на износа на електроенергия от България към съседните страни, по-добро ниво на честотното регулиране, по-активно участие на търговците в балансирането на системата, подобряване на прогнозирането и намаляване на цените на балансирането. Те са от полза както за електроенергийната система, така и за търговските участници и имат положителен обществен ефект", се казва още в мотивите на държавния глава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български туристи са били задържани 5 дни на летището в Мексико без обяснение
Български туристи са били задържани 5 дни на летището в Мексико без обяснение
Студ скова Япония и Китай
Студ скова Япония и Китай