НОВИНИ

Присъда за Никола Саркози - ще носи проследяваща електронна гривна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:52, 17.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Присъда за бившия френски президент Никола Саркози. Апелативният съд на Париж потвърди - три години затвор, две от които условно, за корупция и търговия с влияние. Саркози ще обжалва и няма да влезе зад решетките до окончателното съдебно решение.

Това е една от съдебните битки на Никола Саркози. Бившият президент все още се радва на значително влияние и популярност в десния спектър на френската политика.

Днес той изгуби обжалване. Апелативният съд потвърди присъдата му за опитите му да си осигури информация от касационен съдия по дело за незаконни дарения за предизборната му кампания.

"Никола Саркози се е възползвал от статута си на бивш президент за личен интерес", аргументираха решението си магистратите.

Съдът реши, че политикът трябва да изтърпи едногодишна присъда в домашен арест с електронна гривна и му забрани да заема изборни длъжности за три години.

Неговият дългогодишен адвокат Тиери Ерцог и бившият съдия Жилбер Азибер получиха същата присъда. Те са признати за виновни за сключването на "пакт за корупция" със Саркози през 2014 година.

Никола Саркози е невинен, коментира защитата на бившия президент и обяви ново обжалване.

"Ще продължим пред Касационния съд. Ако трябва ще стигнем до края на съдебния път. Решението днес ми се струва невероятно. То подлежи на критика и може да бъде оспорвано. Няма да спрем борбата, това е борба срещу особено несправедливо решение", каза още Жаклин Лафон, адвокат на Никола Саркози.

68-годишният Саркози управлява Франция в един мандат - от 2007 до 2012 година. Той е първият бивш държавен глава на страната, осъден на затвор.

Неговият ментор, покойният вече Жак Ширак, беше осъден през 2011 година на две години условно по дело за фиктивни длъжности в Париж, докато бeше кмет на града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служителите на БНР протестират с искане за по-високи заплати
Служителите на БНР протестират с искане за по-високи заплати
СГП: Всеки един прокурор изпълнява своите задължения принципно, отговорно и обективно
СГП: Всеки един прокурор изпълнява своите задължения принципно, отговорно и обективно