НОВИНИ

Продават фалшиви маски срещу коронавирус в интернет

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:50, 19.03.2020
5538
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

През последните дни най-процъфтяващия бизнес в социалните мрежи е продажбата на предпазни маски за многократна употреба. Цената на някои маски надхвърля 30 лева, а качеството им изглежда съмнително, съобщиха зрители на БНТ. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор предупреждават потребителите, че не са разработени маски за защита специално от коронавирус.

В условията на коронавирус интернет е затрупан с обява за продажба на маски. Много хора се оказаха със специални усмения в шева и кройката. Предлагат се всякакви десени, включително и дизайнерски решения. В редакцията на БНТ обаче получихме сигнал за скъпа маска със съмнително качество.

Мария Гальова: Самата маска изглежда ето така - със стърчащи конци, зле зашита, най-вече. Тук няма ластици и на детето няма как да бъде затегната тази маска и тя му пада, защото му е широка.

Маската струва 33 лева. Лесно се пресмята колко излиза сумата за 3-членно семейство - 99 лева. В инструкциите за употреба пише, че за да се върнат маските, пакетът им не трябва да бъде отварян.

Мария Гальова: Всъщност единственото, което става ясно, е че тези маски не са дезинфекцирани.

Интерпол предупреди, че измамници се възползват от страховете на хората. Отчетено е предлагане за закупуване на предпазни средства и продукти в сайтове фалшиви магазини и акаунтни в социалните мрежи. След изършено заплащане, клиентите не получават нищо.

А ако все пак сте купили маска от интернет, трябва да знаете, че качествената има специален знак, указващ че е изпитана по европейските стандарти, както и инструкции на български.

Ваня Миланова, ДАМТН: В интерес на истината маските, които се предлагат в интернет пространството, ние нямаме доказателства да са лични предпазни средства.

Голямото търсене на маски преориентира фирми, шили конфекция, към производството на маски. Старозагорско дружество използва за направата им петслоен тензух, 100% памук.

Таня Славова, управител: Поръчките са ни от различни предприятия в Стара Загора, учреждения, институции. Успяваме колкото може да даваме и на гражданите.

И докато продажбата на маски е процъфтяващ бизнес, един от дискусионните въпроси остава колко пазят те:

Д-р София Ангелова, пулмолог: Маската на здравия човек на практика тя няма да го предпази, но тя ще го предпази от следното нещо - да докосваш устата, носа и очите.

Ако все пак се спрете на маски за многократна употреба, не забравяйте да ги перете и гладите според изискванията, съветват специалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България срещу Унгария в началото на юни
България срещу Унгария в началото на юни
Двама са с положителна проба на коронавирус в Пловдив
Двама са с положителна проба на коронавирус в Пловдив