НОВИНИ

Програма за бизнеса за 3 млрд. лв. изпрати за одобрение Министерство на иновациите

млн лева подпомогнат дребния бизнес
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 20.08.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение от Европейската комисия новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021 - 2027. Тя е продължение на приключващата ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ще е с бюджет близо 3 млрд. лева, съобщават от ведомството.

Очаква се изпълнението ѝ да стартира до края на годината.

С програмата ще продължи подкрепата за микро, малките и средни предприятия (МСП) в страната. Ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между МСП и големи дружества за разработване на нови технологии.

Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0.

Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийната самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невидими животни: Кампания за прекратяване на опитите с животни
Невидими животни: Кампания за прекратяване на опитите с животни
Летните суши разкриха Испанския Стоунхендж (видео)
Летните суши разкриха Испанския Стоунхендж (видео)