НОВИНИ

Противодействието на киберпрестъпленията обсъдиха Борислав Сарафов и испанския му колега

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:30, 12.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Противодействието на киберпрестъпленията и международния трафик на хора, наркотици и оръжие обсъдиха Борислав Сарафов и испанския му колега Алваро Гарсия Ортиз. Според двамата, разследващите трябва да се специализират постоянно в разследванията на престъпления във виртуалното пространство, тъй като там няма граници и възможностите за престъпниците са неизчерпаеми.

Противодействието на корупцията, борбата с организираната престъпност и ограничаването на трафика на наркотици остават основните казуси, по които прокуратурите в България и Испания се взаимодействат вече повече от 15 години.

"Използваме много ефективно Европейската заповед за арест, Европейските заповеди за разследване и заповедите за конфискация и запори", заяви Франсиско Хименес-Виларехо Фернандес, ръководител на отдела за международно сътрудничество към Главната прокуратура на Испания.

Действията на престъпните групи, обаче, вече са се изместили във виртуалното пространство, а в т.н. “дарк нет” все повече се организират и уговарят “черните сделки”.

"Днешното време - бързият трафик на хора, на пари и киберпрестъпленията, с които от всяка една точка на света би могло да се извърши престъпление в друга точка на света, наистина е необходимо познаване на методите и средствата, с които се извършват този нов вид престъпления, включително и криминализирането на новите форми на престъпна дейност", каза Борислав Сарафов, и.ф. главен прокурор.

Само за последната година след създаването на третата Специализирана прокуратура в Испания разследванията на киберпрестъпления са се увеличили 3 пъти.

"В този смисъл говорихме много за специализацията на прокуратурата и за това как Испанската прокуратура от 2007-ма година се специализира в разследванията на тези престъпления и това ни дава възможност да бъдем много по-гъвкави в разследванията на киберпрестъпленията", заяви Франсиско Хименес-Виларехо Фернандес, ръководител на отдела за международно сътрудничество към Главната прокуратура на Испания.

"Аз съжалявам, че такава тясна специализация е невъзможна в българската прокуратура, най-малкото заради необходимостта всяко едно дело да бъде разпределяно само и единствено на случаен принцип", каза Борислав Сарафов, и.ф. главен прокурор.

Според Сарафов обаче, у нас след промените в Конституцията трябва да се променят и законите, които да позволят както на прокуратурата, така и на съда да бъдат по-ефективни именно в разследването и доказването на престъпленията във виртуалното пространство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски не даде гейм на Динамо Букурещ за отличен старт в Европа
Левски не даде гейм на Динамо Букурещ за отличен старт в Европа
Шефът на организационния комитет на Париж 2024: Приветстваме и уважаваме решението на МОК за спортистите от Русия и Беларус
Шефът на организационния комитет на Париж 2024: Приветстваме и уважаваме решението на МОК за спортистите от Русия и Беларус