НОВИНИ

Нова схема: Работиш седмица във Франция, получаваш 1800 лв месечно у нас за година като обезщетение за безработица

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:54, 12.12.2023
9615
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Българи работят фиктивно във Франция, връщат се у нас, регистрират се в Бюрата по труда и по европейски регламент получават 1800 лева месечно възнаграждение за безработица. Схемата за източване на социалните системи и на двете страни е позната, но въпреки това продължава да действа.

До скоро тя беше практикувана от българи в Испания, а вече полето на дейност се разширява и в други европейски държави. За измамата сигнализират от Асоциацията на индустриалния капитал отдавна. Защо обаче продължава да действа?

Проблемът е от месеци, почти година. Подобна схема имаше в Испания, но испанските власти предприеха мерки, затегнаха контрола и в последствие нашите сънародници пренесоха схемата във Франция. Всъщност тя става възможна благодарение на Европейски регламент. Той дава възможност на безработни, които са получили право да получават обезщетения за безработица в една страна, да се преместят и да го получават в друга страна. Специално във Франция размерът на обезщетението за безработица е процент от последното получавано възнаграждение, като не е необходим дълъг трудов стаж, може и две седмици.

В България обаче са необходими 2 години трудов стаж и едва тогава, ако бъдат съкратени, безработните са на борсата и получават 60% от доходите си в рамките на една година. Именно от това се възползват нашите сънародни, които работят за кратко във Франция, след което се връщат у нас и като безработни получават обезщетение от 1800 лева месечно, което е 60% от минималната работна заплата във Франция - 3000 лева.

На пръв поглед няма нарушаване на българските или европейските закони, но на практика се стига до източване на социалната система както на България, така и на Франция. По данни на АИК българите, които получават пари по тази схема са хиляди, а държавата е ощетена с десетки милиони лева.

"Получавайки формуляр У2 те имат право да получават това обезщетение в друга страна, членка на Европейския съюз и връщайки се в България, те се регистрират в бюрото по труда и получават възнаграждение, изчислено на база последното им възнаграждение във Франция, което им дава възможност да получават максимално обезщетение, което се полага в България за безработица - 1800 лв", обясни Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Най-много безработни, които са пристигнали от Франция и получават високи обезщетения у нас са в района на Гоце Делчев, Разлог и Мадан.

Според работодателите тази схема усложнява и без това трудната ситуация с намиране на персонал у нас. Те са алармирали френския посланик в България, но до момента няма отговор как да се намери решение на проблема. От НОИ съобщиха, че европейските регламенти са такива , че институтът изчислява паричните обещетения за безработица спрямо доходите на лицето от последната му работа.

"В част от тези случаи има хора, които злоупотребяват с тези правила и в тези случаи, които не са чак толкова много, се извършва осигурителна измама", категоричен е Георги Желев, НОИ.

Едно от възможните решения на този проблем е промяна в европейските регламенти, която тече от 2017 година, но за разлика от българското законодателство, европейските правила се променят по-бавно.

От Асоциацията на индустриалния капитал смятат, че по-бързата мярка е завишаване на контрола в България по отпускането на обещетенията, особено в бюрата по труда, които са длъжни да намерят работа на безработните лица.

"Ако лицето откаже предложената му работа, законът казва, че трябва да бъде прекратено обезщетението му за безработица", каза Добрин Иванов, изп. директор на АИКБ.

Много често мнимите френски безработни получават фалшиви удостоверения от лекари, че лицето не е годно да извършва определена професия. Отново с цел да бъде удължен срокът за получаване на обезщетения.

Затова от асоциацията се надяват на нови, по -задълбочени проверки от страна на прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт оглави подреждането в НВЛ след лесна победа срещу Хебър
Дея спорт оглави подреждането в НВЛ след лесна победа срещу Хебър
ДК към БФС отложи за следващото си заседание разглеждането на инцидентите от мача ЦСКА - Лудогорец
ДК към БФС отложи за следващото си заседание разглеждането на инцидентите от мача ЦСКА - Лудогорец