НОВИНИ

Остава 9% ДДС за ресторантьорите до края на 2024 година

Депутатите приеха на второ четене промени в данъчните закони

Николай Минков
от Николай Минков
18:27, 12.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Остава 9% ДДС за ресторантьорите до края на следващата година. Това решиха депутатите на второ четене на промени в Закона за ДДС. Предложението на "Продължаваме промяната" ставката да бъде вдигната на 20% беше отхвърлено.

Депутатите гласуваха предложението на ПП-ДБ гражданите да отказват да заплатят в заведение, ако преди това не им е издаден фискален документ.

Туроператорите ще ползват 9% ДДС, но до 30 юни, след тази дата то ще се върне на старата ставка от преди Ковид - 20%.

Не бе прието предложението на ПП-ДБ лицата, извършващи ресторантьорски услуги в търговски обекти, чиито продажби се управляват от софтуер задължително да използват само софтуер, който създава и съхранява надеждна одитна следа за проследимост на продажбите при условие, ред и начин, определен от НАП.

Парламентът гласува и промените в местните данъци и такси. Не бе прието предложението възможността да се променя данъчната оценка на имотите на 2 години. Дебатите продължават с промени в Закона за корпоративния данък.

Тошко Йорданов, ИТН: "Става дума за ДДС-то на ресторантьорите, което за пореден път има нагласи да не се вдигне до необходимите 20% и този бизнес да продължи да бъде толериран. Само че в случая става дума за реалистични приходи от 300 млн., които на финансовия министър му трябват."

Явор Божанков, ПП-ДБ : "Ние сме против диференцираните ставки. Ако ДДС се намаля от 20 на 19, на 17% това е принципен въпрос, но не може да има за конкретен сектор една ставка, за друг сектор - друга ставка."

Цончо Ганев - "Възраждане": "За тази година вие давате предложение да е такава ставката за ресторантите - 9%, вие управляващите. Това, че в последствие се изпокарват тези, които са начело, нищо ново под слънцето. Нито за пръв и последен път."

Асен Василев - министър на финансите: "Моята молба към НС е, ако ще се приемат тези 9% да се приемат мерките за изсветляване, ако няма да се приемат мерките за изсветляване - да се качим на 20%. Това е. Имаше редица мерки за изсветляване - едното беше за касовите бележки, другото беше за софтуер за ресторантите, третото беше да се плащат заплатите по банков път."

Народното събрание прие компании с оборот над 1.5 млрд. лв. да заплащат корпоративен данък от 15%, като няма да се облагат инвестициите.

Вижте прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и САЩ ще изиграят контрола в Лондон преди началото на Олимпийските игри в Париж
Германия и САЩ ще изиграят контрола в Лондон преди началото на Олимпийските игри в Париж
Ожесточават се сраженията в южната част на Ивицата Газа
Ожесточават се сраженията в южната част на Ивицата Газа