НОВИНИ

Оптимизъм в сглобката за промените в Конституцията - вижте по кои въпроси е постигнат консенсус

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:19, 12.12.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Има консенсус по въпроса, че трябва да отпадне втория мандат за главния прокурор и двамата председатели на ВКС и ВАС в промените на основния закон. Това обявиха от ПП-ДБ.

Комисията по конституционни въпроси ще заседава извънредно през почивните дни, за да обсъди всички предложения за промени в основния закон и да се гласуват в зала преди коледните празници.

ГЕРБ-СДС очакват при обсъждането на промените текст по текст в Конституцията да се постигне консенсус.

"Въпреки всички заклинания колко е важно да се промени Конституцията, ние влязохме без готови текстове или текстовете, които бяха подготвени, бяха положени на много сериозна критика. Затова сега се намираме в ситуация за 7 дни ние да трябва да намираме оптималните редакции", коментира Радомир Чолаков - председател на комисията по конституционни въпроси, ПГ на ГЕРБ-СДС.

По някои спорни текстове вече има съгласие.

"Стигнахме до консенсус и по въпроса, че трябва да отпадне вторият мандат за главния прокурор, за двамата председатели на ВКС и ВАС. Работим по създаване на някакъв съвместен формат на взаимодействие между ВСС и ВПС", каза Никола Минчев- зам.-председател на НС, ПГ на ПП-ДБ.

От ляво отново критикуваха промените.

"Естествено, в съдебната част поне се вижда, че искат овладяване на прокуратурата, политически назначения в прокуратурата, за да се овладее прокуратурата през квотата във ВСС. Двойното гражданство, знаете, че е абсолютен отказ от национален суверенитет", каза Корнелия Нинова - председател на БСП.

БСП организираха среща с експерти и депутати от Великото народно събрание, участвали в приемането на Конституцията през 1991г.

"Народното събрание има рейтинг 8 % и естествено се поставя въпроса за неговата легитимност още повече, когато става въпрос за основния закон", смята Тодор Предов - адвокат в Софийска адвокатска колегия.

"Мотивите на вносителите на тези конституционни промени да се съобразим с тези ключови стандарти за независимост на съда, за отчетност и отговорност на прокуратурата", обясни правосъдният министър Атанас Славов.

Проф. Пламен Киров посочи първият спор, който може да бъде поставен пред Конституционния съд.

"Дали настоящият парламент е компетентен да извърши тези промени? В хода на конституционната промяна инициираха вече процедура за попълване състава на Конституционния съд, така че както се казва - НЕпартньорите, от НЕкоалицията са взели всички мерки, така че конституционната процедура да бъде извървяна и тя ще бъде извървяна", заяви Киров в "Денят започва".

Междувременно, първо на комисия, а после и в зала депутатите приеха правила за избор на съдии в Конституционния съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спрягат президента на Румънската футболна федерация за кандидат да оглави УЕФА
Спрягат президента на Румънската футболна федерация за кандидат да оглави УЕФА
Президентът на Гръцката футболната лига хвърли оставка заради инцидентите в страната
Президентът на Гръцката футболната лига хвърли оставка заради инцидентите в страната