НОВИНИ

Пуснаха в движение и последния от новозакупените тролейбуси в София

пуснаха движение последния новозакупените тролейбуси софия
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 07.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Днес бе пуснат в движение и последният от тридесетте новозакупени тролейбуси в столицата. С тях обновяваме на 100 процента тролеите, които са на линия, това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Старите ще останат в гаражите като резерв, за да може при необходимост да подпомагат работата на градския транспорт, уточни още тя.

Доставката на 30-те тролейбуса е част от проекта "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” По същият проект предстои до края на годината да бъдат доставени и 30 нови електробуса.

Столичният кмет Фандъкова благодари на управляващия орган на оперативната програма и на Министерството на околната среда за възможността да бъдат доставени в София нови и екологични превозни средства.

Новите тролеи са производство на чешката компания "Шкода Електрик“ АД.

"Усилията на Столичната община са насочени към това повече хора да ползват градския транспорт. За да предпочетат обществения транспорт пред личните си автомобили, за хората е важно да имат нови превозни средства, удобни маршрути и електронни табла, каза още Фандъкова.

Превозните средства са доказали своята надеждност и се надявам пътниците да ги пазят, посочи директорът на Столичният електротранспорт Евгени Ганчев.

"Тролейбусите са 18-метрови, климатизирани, нископодови. Разполагат с видеонаблюдение, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Системата им за автономно придвижване е с акумулаторни батерии и осигурява минимум 5 километра пробег без контактна мрежа", посочи още Ганчев.

На събитието присъстваха зам.-посланикът на Чешката република в България Петър Вавра и представители на "Шкода Електрик“ АД.

Снимки: Столична община

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият президент на Израел полага клетва
Новият президент на Израел полага клетва
Льовен отново може да бъде избран за министър-председател на Швеция
Льовен отново може да бъде избран за министър-председател на Швеция