НОВИНИ

Путин посети Крим за годишнината от анексирането на полуострова

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:01, 18.03.2023
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ден след издадената заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага Владимир Путин се появи неочаквано в Крим. Поводът - 9-ата година от анексирането на полуострова. Пищни тържества нямаше, а руският президент запази мълчание за обвиненията. Като "силен ход на съда" определи американският държавен глава Джо Байдън заповедта за арест на Путин. Украинският президент Володимир Зеленски нарече решението "историческо".

Преди 9 години в Крим - пищни тържества и тържествени речи на Владимир Путин ознаменуваха анексирането на полуострова. След непризнат от Украйна и Запада референдум, той беше присъединен към Русия.

Днес - 9 години по-късно и една след началото на войната в Украйна, тържества в Крим няма. Няма и реч на Путин. Руският президент все пак пристигна на, по думите на Кремъл, "неочаквана" визита. Посети местен музей и новооткрито училище в Севастопол. Не коментира заповедта за ареста му, която вчера беше издадена. Разговаря единствено с губернатора на Севастопол и с местен свещеник, след което си тръгна.

Назначеният от Москва губернатор на Севастопол заяви, че именно анексирането на Крим през 2014 г. е дало началото на това, което днес Русия нарича "специална военна операция".

"Всичко това доведе до събитията, които в момента преживяваме. Уверен съм, че краят ще бъде един - безапелационна победа за нас и триумф на "Руски свят", заяви Михаил Развожаев, назначен от Москва губернатор на Севастопол.

Още в първите дни на войната в Украйна се заговори за възможността Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления. В петък следобед от Хага дойдоха първите обвинения - незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от окупирани територии на Украйна в Руската федерация. По същите обвинения е издадена заповед за ареста на пълномощника по правата на децата - Мария Лвова-Белова. Москва отрича всички обвинения и ги определя като "нищожни", а заповедта за арест като "възмутителна".

В същото време в Киев украинците не скриха радостта си от решението на Международния наказателен съд. Президентът Володимир Зеленски го определи като "историческо" и подчерта, че към момента има данни за най-малко 16 000 украински деца, депортирани в Русия. От тях са върнати на семействата им малко повече от 300.

"Разделянето на деца от семействата им, лишаването им от всякаква възможност да контактуват с роднините си, укриването им на територията на Русия, хвърлянето им в отдалечени райони. Всичко това е очевидна държавна политика на Русия, държавни решения и държавно зло, което започва точно с висшето ръководство на тази държава", заяви Володимир Зеленски.

Съединените щати, подобно на Русия, не са член на Международния наказателен съд. Американският президент Джо Байдън обаче приветства заповедта за арест на Путин.

"Мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че не е признат и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че съдът излезе с много силен аргумент", заяви Джо Байдън.

Владимир Путин е едва третият държавен глава в света, за когото е издадена заповед за арест от Международния наказателен съд. Той може да бъде арестуван единствено, ако посети някоя от 123-те държави в света, които членуват в Трибунала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж забрани протестите пред парламента
Париж забрани протестите пред парламента
Радослав Янков завърши сезона със 7-мо място в Берхтесгаден
Радослав Янков завърши сезона със 7-мо място в Берхтесгаден